04 Eylül 2012

SÖNDÜRÜN OCAĞIN ALTINI, DÖNDÜRÜN BENİ BAŞ AŞAĞI..



TAÇLI MAKLUBE : )


Malzemeler: 

3'er tane uzunlarından patlıcan ve kabak. 400 gr.kuşbaşı kuzu eti veya dana eti, 1,5 su bardağı pirinç, 1 havuç, iki dal biberiye, 5-6 dal maydanoz, 2 küçük kuru soğan, tuz, tane ve toz karabiber, sıvı yağ.

Yapılışı:
-Patlıcan ve kabakları uzun ince dilimler halinde kesip kızartalım. Kağıt havluda fazla yağını alalım.

Et:

-Kuşbaşımız kuzu etinden ise yumuşacık olana kadar kavurup tuz, tane karabiber, ince kıyılmış soğan ve biberiyesini ekleyerek iyice pişiriyoruz. İnce kıyılmış maydanozu da bu aşamadan sonra ekleyelim.

Veya;
  
-Eğer dana eti kullanacak isek onuda önce kendi suyunu çekinceye kadar kavuralım ve sıcak su ekliyelim. Tencereye tane karabiber, bir baş bütün soğan ve biberiye eklemeyi unutmadan güzelce pişirelim. Tuzunu ekleyip son bir taşım kaynatıp, etleri içinden alıp, kalan et suyunu ise pilavda kullanmak üzere süzelim. Etimizin içine ince kıyılmış maydanozları ekleyelim.

Pilav:

-Diğer soğanı ve havucu rendeleyip az yağda kavuralım.
-Yıkayıp hazırladığımız pirinci soğanlı havuca ekleyip biraz daha kavurup üstüne az tuz, toz karabiber, 1.5 bardak sıcak et suyu veya normal su koyup pilavımızı hazırlıyoruz.(Arzu ederseniz pilava 1 bardak haşlanmış bezelye koyabilirsiniz. Çok yakışıyor.)

Buluşturma:

Ortası delik kek kalıbına, bir dilim kabak, bir dilim patlıcanın uçları kalıptan dışarı sarkacak şekilde hiç boşluk kalmadan dizelim (ortasını da aynı şekilde kapatalım).
-Patlıcanlı kabakların üzerine; etimizin bir bölümünü, pilavımızı, etin kalanını sırayla koyalım.
-Sarkan kabak ve patlıcanları içeri doğru alarak maklubenin üstünü tamamen kapatalım.
-Tüm malzemeler yani kabak, patlıcan, pilav, et birbirine kaynaşsın, birbirinin kokusu ile tanışsın diye yarım çay bardağı sıcak suyu üstüne gezdirip kalıbın üstünü fırın kağıdı ve aliminyum folyo ile sıkıca kapatıp 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika bekletip, fırından çıkınca ters çevirerek servis yapıyor daha sonrada afiyetle yiyiyoruz.

Hani bunun tacı derseniz:

Zümrüt tacı radikadan, yakut taşı domates kabuğundan:))  
   


42 yorum:

  1. maklubeyi duymuştum ama hiç denememiştim :((
    ama içinde et var...
    nasıl denemem :))
    bu tadı nasıl tadmam :))
    ben et canavarıyım ayol :))
    mutlaka denemeli :))
    miiiiiii miiiis...
    ellerine sağlık ablam...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dene kuzum dene çok lezzetli oluyor. Öptüm seni..

      Sil
  2. İyi fikirmiş, kolayda yapılıyor. Ben öyle fazla karışık tarifleri yapamıyorum ne yazık ki. O yüzden de evde hep anam babam usulü yemekler pişiyor :)) Bu bana uyar , deneyeceğim. Eline sağlık güzel görünüyor yaptığın, radika tacına da diyecek yok. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. füsuncum yarın misafirmi gelecek önceden yap dolaba at misafir gelmesine yakın fırına atma kısmını yap süsle sun misafirine. Hem sebze, hem et misafirinede taçlı maklube'yi beğenmek kalsın..

      Sil
  3. tacını sevsinler makbulenin:)Ellerine sağlık VuslaTcım,oldukça zahmetli bir yemek,harika görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mehtapçım ben sana niye yorum bırakamıyorum. Afiyet olsun tatlım..

      Sil
  4. Tam da benlik bir yemek :)
    Nasıl da severim patlıcanları tarifleri:)
    Ellerine emeğine sağlık canım..
    Muhabbetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili ZEL. Afiyet olsun. Sevgilerimle..

      Sil
  5. Kalbimiz birmiş,bizde biraz evvel maklube yedik..çok güzeldi..ama bizimki sadece patlıcanlıydı..sizinkide süper görünüyor..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım. Afiyet bal şeker olsun..

      Sil
  6. Patlıcan çok severim, bu yemek de harika görünüyor...afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok Teşekkür ederim Natali..Afiyetle yensin tüm sofralarda..

      Sil
  7. Yerim ben o taçlı Makbuleyi): seviyorum seni güzel yüreklim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol siyah kuğum zarif kuğum. Hadi afiyetle ye bir tabak...

      Sil
  8. Ennn sevdiğim sebze ama bu şeklini hiç yemedim, çok şey kaçırmışım anladım şimdi.. Muhteşem bir yemek, ellerine sağlık Vuslat'çım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim afiyet bal şeker olsun..Yap ve ye yada bana gel ben yapayım sana...Sevgilerimle..

      Sil
  9. Pek şık olmuş maklubemiz :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. TEŞEKKÜR EDRİM CANIM. PEK SÜSLÜ SORMA:))

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, blog unuzu çok beğendim ve hemen takipçiniz oldum. Sizi de kendi blog umda takipçi olmaya beklerim :)



    http://momsblognote.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geldim sevgili beril. teşekkür ederim...sevgilerimle.

      Sil
  12. hiç duymadığım bilmediğim yemediğim bir yemek.
    :)
    ama aklıma bir şarkı geldi, zennube.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dEEP GÜZEL BİR YEMEK FARKLI YÖNTEMLERİ DE VAR GEL YAPAYIM SANA:))

      Sil
  13. Yanıtlar
    1. oyy oyy ham yap afiyet olsun sana:))

      Sil
  14. Maklubeyi çok severim bende,
    Sık sık yaparım misafirlerime..
    Ama taçlısını hiç yapmamıştım, eminim enfes olmuştur.
    Vuslatım ellerine sağlık, bir dilimde bana ayır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TAMAM TATLIM.ZEVKLE AFİYETLE YE..ÖPTÜM SENİ.

      Sil
  15. ya sen bayramdan buyana çok meşgulsun herhalde. umarım keyifli işlerdir. hoş şeylerdir. blog okumayı da yazmayı da sanki biraz bıraktın gibi.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumayı bırakmadım okuyorum ama senin hızına yetişemiyorum sevgili deep. Yazmak ha bana konu bırakmıyorsun ki. Sen her şeyi gençlik hızıyla benden önce yazıyorsun ki:)))

      Sil
  16. Merhabalar,

    Elinize, emeğinize sağlıklar dilerim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Recep bey. Sağolun değerli yorumunuza. Saygılarımla..

      Sil
  17. Görüntüler nefis. Görsellik de çok önemli. Sizi kutluyorum. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim İlhan bey. Saygılar..

      Sil
  18. Günaydıınnnn komşumm, günün güzel geçsin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın Füsuncum seninde...Herşey gönnünce olsun..Öptüm seni.

      Sil
  19. Zümrüt tacı radikadan, yakut taşı domates kabuğundan:)) sa eğer daha ne olsun:)senden başladım gezmeye gözüm gönlüm açıldı valla :) ımmm ne güzel görünüyor ablam ya ellerine sağlık...öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim beğenmene çok sevindim.. Sevgili yemek blogu arkadaşlar kadar olmasada arada bende yazıyorum böyle yemekler işte:))

      Özletme kendini..Kaçma uzun sür güzel yüzlüm. Gülen gözlüm..

      Sil
  20. aboww ne güzel bir yemek bu..bayılırım..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi al senin patlıcan etkinlikleri içine koy olurmu?:))

      Sil
  21. oh çok şükür tacımız taşımızda oldu.
    sefamız olsun dostlar:)))
    ABLAM YAKIŞMIŞ DEVAMINI BEKLERİM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TAMAM SEN İSTE YETER Kİ AYŞEM. SENİN KADAR USTA OLMASAMDA YAPAR YEDİRİRİM DOSTLARA:))öPTÜM SENİ..

      Sil
  22. Patlıcanı, eti ve pilavı çok severim. Çok fena canım çekti, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TEŞEKKÜR EDERİM SEVDACIM. aFİYET OLSUN.SEVGİLERİMLE..

      Sil

Yorumlarınız beni mutlu ediyor.. Ziyaretiniz için teşekkürlerimle. Sevgilerimle..