TAÇLI MAKLUBE : )
Malzemeler:
3'er tane uzunlarından patlıcan ve kabak. 400 gr.kuşbaşı kuzu eti veya dana eti, 1,5 su bardağı pirinç, 1 havuç, iki dal biberiye, 5-6 dal maydanoz, 2 küçük kuru soğan, tuz, tane ve toz karabiber, sıvı yağ.
3'er tane uzunlarından patlıcan ve kabak. 400 gr.kuşbaşı kuzu eti veya dana eti, 1,5 su bardağı pirinç, 1 havuç, iki dal biberiye, 5-6 dal maydanoz, 2 küçük kuru soğan, tuz, tane ve toz karabiber, sıvı yağ.
Yapılışı:
-Patlıcan ve kabakları uzun ince dilimler halinde kesip kızartalım. Kağıt havluda fazla yağını alalım.
Et:
-Kuşbaşımız kuzu etinden ise yumuşacık olana kadar kavurup tuz, tane karabiber, ince kıyılmış soğan ve biberiyesini ekleyerek iyice pişiriyoruz. İnce kıyılmış maydanozu da bu aşamadan sonra ekleyelim.
Veya;
-Eğer dana eti kullanacak isek onuda önce kendi suyunu çekinceye kadar kavuralım ve sıcak su ekliyelim. Tencereye tane karabiber, bir baş bütün soğan ve biberiye eklemeyi unutmadan güzelce pişirelim. Tuzunu ekleyip son bir taşım kaynatıp, etleri içinden alıp, kalan et suyunu ise pilavda kullanmak üzere süzelim. Etimizin içine ince kıyılmış maydanozları ekleyelim.
Pilav:
-Diğer soğanı ve havucu rendeleyip az yağda kavuralım.
-Yıkayıp hazırladığımız pirinci soğanlı havuca ekleyip biraz daha kavurup üstüne az tuz, toz karabiber, 1.5 bardak sıcak et suyu veya normal su koyup pilavımızı hazırlıyoruz.(Arzu ederseniz pilava 1 bardak haşlanmış bezelye koyabilirsiniz. Çok yakışıyor.)
Buluşturma:
Ortası delik kek kalıbına, bir dilim kabak, bir dilim patlıcanın uçları kalıptan dışarı sarkacak şekilde hiç boşluk kalmadan dizelim (ortasını da aynı şekilde kapatalım).
-Patlıcanlı kabakların üzerine; etimizin bir bölümünü, pilavımızı, etin kalanını sırayla koyalım.
-Sarkan kabak ve patlıcanları içeri doğru alarak maklubenin üstünü tamamen kapatalım.
-Tüm malzemeler yani kabak, patlıcan, pilav, et birbirine kaynaşsın, birbirinin kokusu ile tanışsın diye yarım çay bardağı sıcak suyu üstüne gezdirip kalıbın üstünü fırın kağıdı ve aliminyum folyo ile sıkıca kapatıp 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika bekletip, fırından çıkınca ters çevirerek servis yapıyor daha sonrada afiyetle yiyiyoruz.
Hani bunun tacı derseniz:
Zümrüt tacı radikadan, yakut taşı domates kabuğundan:))
maklubeyi duymuştum ama hiç denememiştim :((
YanıtlaSilama içinde et var...
nasıl denemem :))
bu tadı nasıl tadmam :))
ben et canavarıyım ayol :))
mutlaka denemeli :))
miiiiiii miiiis...
ellerine sağlık ablam...
sevgiler...
dene kuzum dene çok lezzetli oluyor. Öptüm seni..
Silİyi fikirmiş, kolayda yapılıyor. Ben öyle fazla karışık tarifleri yapamıyorum ne yazık ki. O yüzden de evde hep anam babam usulü yemekler pişiyor :)) Bu bana uyar , deneyeceğim. Eline sağlık güzel görünüyor yaptığın, radika tacına da diyecek yok. :))
YanıtlaSilfüsuncum yarın misafirmi gelecek önceden yap dolaba at misafir gelmesine yakın fırına atma kısmını yap süsle sun misafirine. Hem sebze, hem et misafirinede taçlı maklube'yi beğenmek kalsın..
Siltacını sevsinler makbulenin:)Ellerine sağlık VuslaTcım,oldukça zahmetli bir yemek,harika görünüyor..
YanıtlaSilmehtapçım ben sana niye yorum bırakamıyorum. Afiyet olsun tatlım..
SilTam da benlik bir yemek :)
YanıtlaSilNasıl da severim patlıcanları tarifleri:)
Ellerine emeğine sağlık canım..
Muhabbetle.
Çok teşekkür ederim sevgili ZEL. Afiyet olsun. Sevgilerimle..
SilKalbimiz birmiş,bizde biraz evvel maklube yedik..çok güzeldi..ama bizimki sadece patlıcanlıydı..sizinkide süper görünüyor..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım. Afiyet bal şeker olsun..
SilPatlıcan çok severim, bu yemek de harika görünüyor...afiyetler olsun:)
YanıtlaSilçok Teşekkür ederim Natali..Afiyetle yensin tüm sofralarda..
SilYerim ben o taçlı Makbuleyi): seviyorum seni güzel yüreklim.
YanıtlaSilsağol siyah kuğum zarif kuğum. Hadi afiyetle ye bir tabak...
SilEnnn sevdiğim sebze ama bu şeklini hiç yemedim, çok şey kaçırmışım anladım şimdi.. Muhteşem bir yemek, ellerine sağlık Vuslat'çım..
YanıtlaSilCanım benim afiyet bal şeker olsun..Yap ve ye yada bana gel ben yapayım sana...Sevgilerimle..
SilPek şık olmuş maklubemiz :) Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTEŞEKKÜR EDRİM CANIM. PEK SÜSLÜ SORMA:))
YanıtlaSilgeldim sevgili beril. teşekkür ederim...sevgilerimle.
YanıtlaSilhiç duymadığım bilmediğim yemediğim bir yemek.
YanıtlaSil:)
ama aklıma bir şarkı geldi, zennube.
:)
dEEP GÜZEL BİR YEMEK FARKLI YÖNTEMLERİ DE VAR GEL YAPAYIM SANA:))
Siloyy oyy
YanıtlaSilnam namm nammm :)
oyy oyy ham yap afiyet olsun sana:))
SilMaklubeyi çok severim bende,
YanıtlaSilSık sık yaparım misafirlerime..
Ama taçlısını hiç yapmamıştım, eminim enfes olmuştur.
Vuslatım ellerine sağlık, bir dilimde bana ayır :)
TAMAM TATLIM.ZEVKLE AFİYETLE YE..ÖPTÜM SENİ.
Silya sen bayramdan buyana çok meşgulsun herhalde. umarım keyifli işlerdir. hoş şeylerdir. blog okumayı da yazmayı da sanki biraz bıraktın gibi.
YanıtlaSil:)
Okumayı bırakmadım okuyorum ama senin hızına yetişemiyorum sevgili deep. Yazmak ha bana konu bırakmıyorsun ki. Sen her şeyi gençlik hızıyla benden önce yazıyorsun ki:)))
SilMerhabalar,
YanıtlaSilElinize, emeğinize sağlıklar dilerim.
Selam ve dualarımla.
Çok teşekkür ederim Recep bey. Sağolun değerli yorumunuza. Saygılarımla..
SilGörüntüler nefis. Görsellik de çok önemli. Sizi kutluyorum. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim İlhan bey. Saygılar..
SilGünaydıınnnn komşumm, günün güzel geçsin. :)
YanıtlaSilGünaydın Füsuncum seninde...Herşey gönnünce olsun..Öptüm seni.
SilZümrüt tacı radikadan, yakut taşı domates kabuğundan:)) sa eğer daha ne olsun:)senden başladım gezmeye gözüm gönlüm açıldı valla :) ımmm ne güzel görünüyor ablam ya ellerine sağlık...öpüyorum
YanıtlaSilCanım benim beğenmene çok sevindim.. Sevgili yemek blogu arkadaşlar kadar olmasada arada bende yazıyorum böyle yemekler işte:))
SilÖzletme kendini..Kaçma uzun sür güzel yüzlüm. Gülen gözlüm..
aboww ne güzel bir yemek bu..bayılırım..ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilhadi al senin patlıcan etkinlikleri içine koy olurmu?:))
Siloh çok şükür tacımız taşımızda oldu.
YanıtlaSilsefamız olsun dostlar:)))
ABLAM YAKIŞMIŞ DEVAMINI BEKLERİM.
TAMAM SEN İSTE YETER Kİ AYŞEM. SENİN KADAR USTA OLMASAMDA YAPAR YEDİRİRİM DOSTLARA:))öPTÜM SENİ..
SilPatlıcanı, eti ve pilavı çok severim. Çok fena canım çekti, ellerine sağlık :)
YanıtlaSilTEŞEKKÜR EDERİM SEVDACIM. aFİYET OLSUN.SEVGİLERİMLE..
Sil