08 Nisan 2013

SAYIN BAKAN'a AÇIK MEKTUBUM: BU BENİM HAYALİMDİ, BENİM PROJEMDİ(kimse yeterince dinlemedi)..HAYATA GEÇİREMEDİM. ŞİMDİ Kİ BAHARA KALMIŞ, SEVİNDİM.







http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2013/04/06/bogazda-perde-aciliyor

sabah.com.tr
06 Nisan 2013, Cumartesi

·          
Boğaz'da perde açılıyor
·         YASEMİN SALİH
·         06.04.2013
Ünlü film şirketi Universal, Hollywood'u İstanbul'a taşımak için Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a 3 milyar dolarlık yatırım projesi sundu. 3 ay içinde gruptan fizibilite raporu bekleniyor
Beyaz perdede izlenme rekorları kıran James Bond Skyfall, Ghost Rider gibi filmlere ev sahipliği yapan Türkiye, Hollywood'u yatırıma getiriyor. Dünyanın önde gelen film şirketlerinden Hollywood merkezli Universal Studios'un aralarında bulunduğu Entertaintment Development Partners (EDP) adlı konsorsiyum, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a yatırım teklifi sundu. 'Hollywood on Bosphorus' ismiyle sunulan çalışmada İstanbul'un Avrupa yakasına ABD'den daha kapsamlı film stüdyoları, tema park, kruvaziyer liman ve otel projeleri yapılması yer alıyor. Toplam 3 milyar dolara kurulması planlanan yatırım için grup yerli ortağa da sıcak baktığını açıkladı. Sunulan tekliften etkilendiğini belirten Çağlayan, "Bence projenin adı Bosphoruswood da olabilir. Konsorsiyum beni ikna etmek için çalışmanın 2020 Olimpiyatları'nda İstanbul'un adaylığını güçlendirebileceğini söyledi. Bu bana da mantıklı geldi. Proje için konsorsiyum, İstanbul'da 200 ile 600 dönüm arasında yere ihtiyacı olduğunu belirtti" dedi.

'Filmlere destek istiyorlar'
Konsorsiyumun yerli ortak alma fikrine de sıcak baktığını anlatan Çağlayan, bu konuda Türkiye'de eğlence alanındaki yatırımlarıyla öne çıkan Doğuş ve Doğan gruplarının öne çıkabileceğini söyledi. Çağlayan'ın verdiği bilgilere göre yatırımcı konsorsiyum tıpkı İngiltere ve Mısır'da olduğu gibi çekilecek filmler için teşvik beklentisi içinde bulunuyor. Konsorsiyumun film çekimleri için yapılacak masrafların belli bir kısmını iade almak istediğini vurgulayan Çağlayan, "Pek çok ülkede KDV dışında yüzde 15-20 arasında geri ödeme yapılıyor. Bizden beklentileri bu yönde. Konuyla ilgili gerekli çalışmaları yapacağız" dedi. Teşvikin gerekli olduğuna inandığını söyleyen Çağlayan, yatırımın gerçekleşmesiyle önemli Hollywood yapımlarının İstanbul'da çekileceğini ifade etti.

İstanbul ilk 10'a girecek
Türkiye'ye döner dönmez projeyi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile paylaşacağını vurgulayan Çağlayan, "Konsorsiyumun sunduğu teklife karşılık biz de gruptan fizibilite raporu istedik. 3 ay içinde raporu göndereceklerini söylediler. Turizm bakanımızla beraber projenin eksileri ve artılarına bakacağız. Ardından da projeyi Başbakan'a sunacağız" dedi. 












Sayın Bakanım,
Hani başlıkta ''Bu benim hayalimdi, benim projemdi, kimse yeterince dinlemedi'' dedim ya; yanlış da anlaşılsın istemem. Benim hayalimi, projemi çaldılar gibi. Öyle bir ithamım yok. Gerçi ortada bu benim fikrimdi diyen de yok. Ama gerçekten benim hayalimdi, benim gerçekleştiremeyeceğim bir projeydi..




Sizlere anlatayım:


2010 yılının başlarında bahsedeceğim İlçenin Belediye Başkanı ile sohbet ediyorduk. Belediyenin mücavir alanı içerisinde gerçekten çok büyük boş bir 'Arazi' den bahsetti bana. Belediye imkanları ile orayı değerlendirmenin zorluğundan, varlıklı yatırımcının gelmesini sağlayabilecek, yöre insanına yeni bir geçim kaynağı sağlayabilecek iş sahası kıtlığından bahsetti..




Benim hayal dünyam geniştir. Aklıma çoğu zaman enteresan fikirler gelir. Çizgi filmlerdeki şimşek çakması gibi. Bu fikirleri hayata geçirebilecek ekonomik imkanlara asla sahip değilim. Anlattığımda kayda değer bile bulunmayabilir. Ama asla vazgeçmem, o fikri sevmişsem ve inanmışsam hayalimde geliştiririm. İmkansızlığına inanana kadar, düşünür de düşünürüm.





Başkan ile konuşurken o anda aklıma bir slogan geldi:





Amerika'nın Hollywood'u,

Hindistan'ın Bollywood'u,
Bizim de Kepsud'umuz var.




Sloganda andığım yer, Balıkesir ili Kepsut ilçesi..





Kepsut'un orjinal isminin sonundaki (t) harfini (d) haline getirdim; Kepsut oldu bir KEPSUD..





Türkçe söylenişinde de oldukça uyumlu, kafiyeli:





'Holivud, Bolivud, Kepsud'..





Haksız mıyım?..


Amerika'nın Hollywood'u
Hindistan'ın Bollywood'u.


İŞTE BURASI DA BİZİM ''KEPSUD''

Neden olmasın ki?..




Kepsut ile ilgili hayalim sadece bu sloganla sınırlı kalmadı. Hayal bu ya; Başkanın elinden o büyük araziyi aldırdım, yap-işlet-yöre halkına iş ver-bölgeyi tanıt-hem sen kazan, hem ilim, ilçem, Türkiye'm..





Daha sonraki günlerde hayalden bir adım ileride uygulamaya dönük görüşmelere yöneldim. İstanbul'da sahne, sinema ve TV prodüksiyonlarına; her türlü heykel, materyal, tasarım, dekor ve uygulamalar konusunda çalışan (bir önceki yazımda bahsettiğim) ve çalışmalarında çok başarılı bulduğum  Heykeltraş Cengiz Kaya ile görüştüm. Ne yapabiliriz diye..





Cengiz'in hayalleri ile benim hayalleri birleştirdik. Kepsut'a dev platolar kurduk. Cengiz; köyler, kasabalar, şehirler yaptı alçıdan, taştan, betondan, ağaçtan, bakırdan, çamurdan, polyesterden, bronzdan, dökümden. Hatta samandan, kartondan. Binalar, depolar, saraylar, köprüler tasarladı, çizimler yaptı. Kısacası benim hayalimi tasarımları ile destekledi..





Cengiz; ön inceleme yapmak, tasarladıklarını kafasında daha iyi yerli yerine oturtmak, Belediye Başkanı ile konuşmak için kalktı Kepsut'a gitti.





Projemiz; özünde bize bahsedilen büyük bir araziyi almak, oraya bir film platosu kurmak, birkaç bina ile sınırlandırmak sonra bir işe yaramasını beklemekten ibaret değildi..Zaten bu kadarını bile gerçekleştirecek para bizde nerdeee..





O büyük denen arazi üzerine ben, dev gibi bir proje düşünmüşüm meğer.. Yani o arazi küçücük kaldı bile. Hemen kafamda proje tadilatına gittim. Ne de olsa Ortadoğu'nun, Balkan'ların, İskandinav ülkelerinin yeni dizi pazarı ülkemiz olmuştu. Dizilere yeni setler, yeni mekanlar, yeni manzaralar gerekmekte idi..İlçenin içinde bulunduğu İl sınırlarının fiziki şartları göz önüne alındığında; bazı ilçeler deniz, bazı ilçeler dağ ve orman, bazı ilçeler göl ve ovaları ile son derece renkli idi. Körfez ve Merkez'den Hava yolu ile, Bandırmadan ise feribot ile İstanbul gibi dev bir Metropole ulaşım kısa sürede gerçekleşebilirdi.

Bölge güzel. Kepsut ve Dursunbey'in dağlık, ormanlık arazisi macerayı davet eder cinsten.. Yakın ilçeler Ayvalık Şeytan Sofrası, Cunda Adası, Edremit körfezi, Marmara ve Avşa Adaları, Gönen Ovası, Manyas Kuş Cenneti vs. değişik güzelliklerle dolu..





İstanbul ile omuz omuza verildiğinde yeni bir dünya oluşturulabilir. ABD'nin kreatif başkenti Los Angeles'ın artık tüm dünyaya ezberlettiği Dallas çiftliklerinden, Huston Uzay Üssü ve hastanelerinden, Seattle'ın zümrüt yeşili large şehir yaşamından, Malibu sahillerinden, silikon vadisinin entrikalı yaşamından, Las Vegas'ın kumarhanelerinden, Florida'nın hortumlarından, dev dalgalarından, köpek balıklarından Miami'nin zengin yaşamından vb. seyirci bıktı, usandı artık.. Sanal hikayeler de kendini tekrar etmeye başladı.

Öyle ise ne yapmalı, yeni yerler, yeni manzaralar, yeni iklimler bulmalı. Dünyanın bakışlarına talip olmalı.




Yeni bir wood'lu ud'lu şehir yaratılacaksa, yeni yeni mekanlar dünyaya tanıtılacaksa bunun bir parçası neden Kepsut olmasın?.





Kepsut, olmazsa Kepsud, bu da tutmazsa Kepswood...





İstanbul'a starlar gelebilir, ülkemin birçok şehrinde filmler çekilebilir, birçok bölgede dış çekim, birçok bölgede iç çekim yapılabilir. Mesela Cengiz'in Kepsut için tasarladığı sanat köyünde, film montajları, kopyalarının üretimi, dekor üretim atölyeleri vs. vs. birçok şey gerçekleşebilir..





Bu işten para kazandırıp, servet kazanacaklar çağırılabilir. Güzel ülkem sadece dizi ihraç eden değil, dünyaya film üreten haline gelebilir..





Bende hayali biraz abarttım galiba. Projemi yazdıracak, çizdirecek, anlatacak kişileri bulmada zorlandım. Başkan ile birlikte, dönemin İl Milletvekiline(A.O.Sali) anlattık, Kültür ve Turizm Bakanına ve ilgili diğer Bakanlara anlatmasını rica ettik. Şanssızlığımız biz bu talebi dile getirene kadar, 2011 seçim takvimi yaklaştı. Konular, gündemler, etkili yetkili kişilerin yapacağı çalışmalar değişti. 





İlgili kişilere meram anlatamadan projemiz kadük kaldı..





Ziyanı yok..

Bak işte şimdi birileri gelecek. 
Belki projenin ismi de 'Kepsud' veya 'Kepswood' olmayacak.
Yine de ülkem kazanacak.

Onlar 'Hollywood on Bosphorus' yani Boğaz'da Hollywood diyecekler. Yer olarak da sadece İstanbul'umu seçecekler.


Olsun...

Hayallerimin isim hakkı da bende saklı kalacak.

Kepswood yada Kepsud.


Yani 'Hollywood on Kepswood'


Kepsut'ta Hollywood.



        






33 yorum:

  1. Canımn benim hayaller çok güzel ama bazen gerçekleşmesi uzun zaman alıyor genede yılmadan hayallerin peşinden koşulur.
    Güzel hayallerin gerçekleşmesine canım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayallerim çoğu zaman başkalarının refahını da ilgilendirdiğinden inşallah gerçekleşir diyelim. Sevgilerimle..Ayşe'mmmm.

      Sil
  2. hayallerinin gerçekleşmesi dileğiyle ablam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin cümlemizin Şirinemmm.Hepimizin hayalleri gerçekleşir inşallah. Sevgilerimle..

      Sil
  3. süpersin vuslatcığım...
    bu kadarını ben asla hayal edemezdim:))
    hayallerin gerçek olsun!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin hayalleri gerçek olsun inşallah Cepaynam. Hele benim toplum yararına olan hayallerim ve başkalarının ülkemiz için olan hayalleri hep gerçek olur inşallah..

      Sil
    2. Yanlış anlaşılmasın başkalarının derken tüm vatandaşlarımızın güzel rüyalarını kastettim..Sevgilerimle.

      Sil
  4. Güzel hayaller ve proje imiş Ablacım, tebrik ederim. Umarım senin projen de olur bir gün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Sevda'cım. Olursa ülkemin güzel insanları kazanır..Sevgilerimle..

      Sil
  5. Vuslat abla Kepswood diye güzel marka ismi olur..Bence bir an önce ismin telif haklarını al..
    Hayaller olmaya yaşamak neye yarar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Dönencem sen gitmedinmi daha askere. Haftalardır ses çıkmayınca senden bende gittin sandım.
      Evet ya kulağa hoş geliyor demi Dur ben patentini alam bunun:))
      Sevgilerimle..Haber ver emi?.

      Sil
  6. Vuslatim dondum..seni yazdiklarini paylasimlarini ve hepinizi ozelmisim..Projen sakli kalmasin diyecem ama bak ortaya cikmis..bencede sen patentini al derim..Yanliz kotu olan Turkiyede cekilen tum filmlerde Istanbulun en kotu taraflari gosteriliyor guzelliklerinin yanina bile yaklasilmiyor bende sikayetciyim ondan :(
    sarildim..(Ingiltereye iner inmez kizina seslendim selamini ilettim..umarim sesimi duymustur:)) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amanda aman kimler dönmüşşşşşş..Oh ne güzel gezdin gördün mutlu anılarla yuvana döndün. Teşekkür ederim duymuş duymuş benim kız:)) Canımmm o da sen onu tanıyasın diye gözlüklerini takmış, tanıdın doğru kulağa seslendin demi:)) Hoşgeldin aramız tekrar..

      Sil
    2. Haaa bende şikayetçiyim ama temelli yerleşip platolar kurarlarsa bir süre sonra o tarz ve tavırlarını değiştirirler düşüncesindeyim..Sevgiler Emel'cim..

      Sil
  7. hah haaaa kepsutta kahvemi döküyodum yaaa.
    :))))
    bak çok güzeeel bi de şu emek sineması için yazsan yaaaa bakana bakmayanaaaa.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayal hep makul yerleri kapsamaz. Önemli olan arazinin büyüklüğü Deep:))

      Sil
  8. Merhabalar,

    Hayalinizdeki bu güzel projeniz için sizi kutlarım. İşte küçük düşünmeyeceksin, böyle büyük düşüneceksin, küçük şeylerle uğraşmayacaksın, büyük şeylerle uğraşacaksın. Evet hem bu güzelim ülkemin insanları, hem de bu güzel ülkemin her tarafından ne büyük hayaller doğar ve ne büyük projeler düşünülür ama gel gelelim o an kimse sıcak bakmaz. Ama sabretmek lazım, eninde sonunda belki sizin zamanınızda değildir de, gelecekte bir zamanda sizin bu hayaliniz de gerçekleşir. Tekrar sizi tebrik etmekle birlikte, inşaAllah en kısa zamanda bu güzel hayalinizin gerçekleşmesini dilerim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim ülkemizi kapsayan tüm güzel hayaller gerçekleşirler..Teşekkür ederim güzel yorumunuza Recep bey..

      Sil

  9. Hayali kurulabilen herşey,
    gerçeklik taşır.
    Hemen ya da sonra,
    ya senin elinle,ya da başkasının.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım tüm güzel hayaller gerçekleşir, ya benim hayalim ha başkasının..Sevgiler canım..

      Sil
  10. güzel yüreklim hayalleri güzelim benim :) hayallerin gerçekleşebileceğine dair ne güzel bir yazı olmuş :)
    öpüyorum ablam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cümlemizin hayali gerçekleşir inşallah güzel gözlüm..Çok öptüm..

      Sil
  11. Bkz. yeni postum lütfen :) Çok öptüm seni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama ama gene görünmüyor yayın listem deki:((

      Sil
  12. Bu projeyi okumuştum geçenlerde ve neden olmasın demiştim. Gerçekten yazdıklarını çok içime sinerek okudum Neden Olmasın? hem hayallerimiz olmasa biz nasıl yaşarız canım ya? sen birde uzun zamandır düşünüyormuşsun bu hayali. Ama sonuçta gerçekleşecek olması sevindirici, ülkemiz için çok iyi bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede Aslım..Ülkemiz için çook iyi..Birde artık Huzurlu Aslı'sın galiba ha.. Huzursuz Ruhum yok ortalıkta:)) Canım benim..Sevgilerimle..

      Sil
  13. nasıl zaman buluyorum.
    upuzun yanıt verdim sana.
    herşey bi seçim yani.
    :)

    YanıtlaSil
  14. :)) ben bu hayali çok sevdim ki ;) bir proje ahline gelmesini çok isterim ki :))

    YanıtlaSil

Yorumlarınız beni mutlu ediyor.. Ziyaretiniz için teşekkürlerimle. Sevgilerimle..