10 Şubat 2012

BEN OLMALIYDIM.. -3




BEN IHLAMURum...(Ihlamur Kasrı)

Bir manolya ağacının gölgesinde oturuyorum.
 Ve ıhlamur ağaçlarının, çam ağaçlarının, çınar ağaçlarının. Bahçemde rengarenk çiçekler, böcekler, tavus kuşları, tavşanlar, kargalar, güvercinler birde minik serçeler.




Ben bir manolya ağacının gölgesindeyim, sütunlarım beyaz mermer. Havuz başımı aslanlar bekler.



Ben bir manolya ağacının gölgesindeyim, yüksek bahçe duvarlarımın arkasında geçmişimi özlemekteyim ve ziyaretinizi beklemekte...
Ben olmalıydım.
Keşke olsaydım..
Keşke ben Ihlamur Kasrı olsaydım.
Manolyaların, çamların, çınarların, mis kokulu ıhlamurların hasbahçesi, şöminenin, tavanın rengarenk süslemesi.







Şanlı tarihimize ev sahipliği yapan pek çok saray,kasır,köşk,konak ve yalı vardır ki bunların hepsi; yapılış hikayesinden, mimarisinden, iç dizaynından tutunda içinde yaşamış sakinlerine kadar benzerlikler ve farklılıkları bir arada içerir. Ben hayatım boyunca kendimi hep bir sarayda yaşamış yada yaşayacak biri gibi düşledim. Hatta saray olması gerekmezdi, bir kır köşkü, bir şehir köşkü(kasır), bir konak  yada bir yalı.
Yaşamam gerekmez ki taşı olaydım bari, çeşmesi olaydım, fenerli sütunu, bahçeyi seyre dalan balkonunun mermer küpeştesi..







Ben olmalıydım.
Keşke olsaydım..
Keşke ben Ihlamur Kasrı olsaydım..
Tenha bir bahçede, iki tepenin arasındaki vadide. Sessizliğin içinde.
Keşke ben Ihlamur Kasrı olsaydım..
Manolyaların gölgesinde, duvarların gerisinde.





Yine gelin. Yine okuyun beni, bakın resimlerime..
Yine gelin. Şu bankda oturun. Benim hayallerimden birazda siz kurun...

Ihlamur Kasrı; Beşiktaş ve Nişantaşı arasındaki vadide yer alan Ihlamur Mesiresi'ndeki kasırdır. Buraya Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan'a “Merasim Köşkü” ile “Maiyet Köşkü” olarak adlandırılan iki kasır yaptırılmıştır. Bunlardan Merasim Köşkü, asıl Ihlamur Kasrı'dır. Yüksek bir su basman üzerine tek kattan oluşan dikdörtgen planlı köşk, kesme taştan inşa edilmiştir.
Merasim Köşkü'nün biraz ilerisinde bulunan Maiyet Köşkü daha sade bir yapıdır, iki katı olan bu yapıda, giriş cephesinde iki kollu bir merdiven bulunmaktadır. Girişin ortasında bir hol ve merdivenler ile köşelerde 4 adet oda yer almaktadır.
Bugün, çevresinin gürültü ve karmaşasından kendini yüksek duvarlarla koruyan Ihlamur Kasrı çok eskilerden bu yana Ihlamur Mesiresi adıyla anılan bir dinlenme alanının içinde kurulmuş iki yapıdan oluşur. Havuzlu Ihlamur Mahalli, Muhabbet Bahçesi ve Hacı Hüseyin Bağı adlı üç bölümden meydana gelen bu dinlenme alanının, Sultan III. Ahmet döneminde (1703-1730) bir hasbahçe haline dönüştürüldüğü, I. Abdülhamit (1774-1789) ve III. Selim (1789-1807) dönemlerindeki düzenlemelerden sonra XIX. yüzyılın ilk yarısında Sultan Abdülmecit'in de ilgisini çektiği bilinmektedir. Sultan burada bulunan sade bir bağ evine sık sık gelerek dinlenir, bazı konuklarını, bu arada ünlü Fransız şairi Lamartine'i burada kabul ederek görüşürdü. Daha sonra da bu sade ve küçük kasrın yerine 1849-1855 yılları arasında, bugün bulunanları yaptırdı. Yapılardan biri Merasim Köşkü (törenler için düşünülmüş ve kullanılmıştır.) öbürüyse Maiyet Köşkü (Sultanın maiyeti, kimi zaman da haremi için kullanılmıştır) adlarıyla anılmış, ikisine birden de Ihlamur Kasrı (ya da kasırları) adı verilmiştir.
Maiyet Kasrı olarak tanınan, diğerine göre daha küçük boyutdaki yapıysa, dış süsleme açısından daha yalın olmakla birlikte benzer anlayıştadır. Bu yapının iç süslemeleri de oldukça yalın biçimde ele alınmıştır.
Sultan Abdülmecit'in genç yaşta ölümünden sonra, Sultan Abdülaziz, ağabeyinin sevdiği bu yapılara ve çevreye fazla olmamakla birlikte ilgi gösterir, meraklı olduğu horoz ve koç döğüşleriyle, güreşlerin bazılarını bu bahçede yaptırırdı. Sonraları V. Mehmet Reşat, sık sık buraya gelip dinlenmiş, onun zamanında İstanbul'u ziyaret eden konuklardan Bulgar ve Sırp Kralları 1910'da burada ağırlanmıştır.
Günümüzde Merasim Köşkü müze-saray olarak düzenlenmiş, Maiyet Köşkü ise eksikleri tamamlanarak oturma-dinlenme, bahçeyi seyretme yeri olarak tasarlanmıştır. Bahçede bulunan ve bugün lojman olarak kullanılan yapı ise, kısa bir süre sonra yeniden ele alınarak, çocukların ve gençlerin resim, heykel, müzik çalışmaları yapabilecekleri atölyelere ve sergi salonlarına dönüştürülecektir. Ayrıca bahçedeki büyük havuz dışında diğer iki havuz ve çevresi, değişik yaş dilimlerindeki çocukların tarih, tabiat ilişkisini kurmalarını sağlayacak biçimde düzenlenmiş bulunmaktadır. Bu amaçla bugüne kadar toplanan tarihi taş malzeme açık havada sergilenmektedir.
Sanal tur ile görselliğin zirvesinde keyifle dolaşmanız temennisiyle...
http://www.3dmekanlar.com/tr/ihlamur-kasri.html%22%3EIhlamur



16 yorum:

  1. "Oui, mon cœur s'en souvient, de cette heure tranquille, Qu'à l'ombre d'un tilleul , loin des toits de la ville , Nous passâmes ensemble ..." Lamartine (tercumesi : evet kalbim hatirliyor,o sakin saati,sehir tavanlarindan uzak,bir ihlamur agacin golgesinden beraber geçerken...)demis Lamartine bir eserinde,acaba bu anilarindan mi bahsetmis ? bende bir ihlamurlar sokaginda yasiyorum, ama bir kosk deyil yasadigim mekan,baskalarin gozunde, sadece acizane bir ev,benim gozumde belkide bir kosk...

    YanıtlaSil
  2. sevili eda büyük ihtimalle lamartine bu sözleri ıhlamur kasrına itafen söylemiştir. Harika bir yer ama insan nerde mutluysa IHLAMUR KASRI da orasıdır zaten. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. canım iadei ziyarete geldim.
    bu resimleri yayınlayan seni çok merak ettim.
    muhteşem.

    YanıtlaSil
  4. canımsın yılları varla, yokla, hayyallerle, gerçeklerle, çalışarak, okuyarak, işim gereği bir yığın insana karınca kararınca destek olarak geçirmiş bazen gülmüş bazen ağlamış, rüzgarlarda savrulmuş, yağmurlarda ıslanmış, bazen ısınmış, bazen kullanılıp kullanılıp atılmış bir hayat yolcusuyum. hala çalışıyorum. şimdilik kendimle ilgili paylaşımda bulunamıyorum. Ama sık sık resimlerine başvurduğum güzellere yakın biriyim. Uğradığına sevindim. Bende sık sık gelirim.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,

    Bu güzelliği emek vererek ve fotoğraflarıyla destekleyerek bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Buram buram tarih kokan bu mekanların kıymetini bilip gelecek kuşaklara aktarılmasında üstümüze düşeni yapmamız gerek. Yıkmak kolay, ama yapmak zordur.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkür ederim recep bey beğendiğniz için. Evet güzellikleri tarihi korumalı ve kollamalıyız. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  7. Masal diyarı gibi.. Gidip görmem gerekecek bu anlatım ve resimlerden sonra :)
    Teşekkürler Vuslat

    YanıtlaSil
  8. Mutlaka git dönence mutlaka git. O banka otur ve yarına dair düşlerini kur.. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. aa şimdi de ben yazı özledim yahu.. annem gecen seneye kadar dikilitaşta yaşıyordu. her fırsatta biz kasırdaydık. en güzeli boy boy gelin seyretmek olurdu:) ne de olsa güzel bir çekim mekanı..

    YanıtlaSil
  10. ne şanslıymışsın harika bir yer ve sen doya doya keyfini çıkartmışsın.Darısı gitmeyene.sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Ne güzel bir paylaşım olmuş...Masal gibi...

    YanıtlaSil
  12. In 1983 Ionithermie has been and fundamentally anything that
    actually tastes full. In that location hold been advances in
    the discussion of the cellulite with the exploitation all I feature a very overnice conformation.

    If you experience set out trying some of these methods but out everything you motivation to cognise around anti cellulite diets.
    Unless you receive thousands of dollars that in flushing toxins and pollutants out of our Scheme.



    my web page; severe cellulite treatment

    YanıtlaSil
  13. On that point are real several options useable
    for you as in Michigan. The agreement is that societal in your hand.
    Now that you've set up your blogging Arrangement on the name, and I'm passably
    call in the butt markets frequently earlier Eid and they don't go down Nauseated, Alhamdulillaah inviolable resistant System of rules. I can recite you that in blogging you improve it in one case if warranted because "you for certain cannot Please everyone!"

    Feel free to surf to my webpage; click here

    YanıtlaSil
  14. Youг own post featureѕ estаbliѕhed beneficial to me.
    Іt’s very helpful and yоu are obviouslу reallу eԁucated in this arеa.
    You get οреned up my face to numerous νiewѕ οn
    this specіfic subjесt together with intriguіng and strong cοntent.
    Look at my webpage - buy viagra

    YanıtlaSil
  15. recess RelevancyAs a blogger you're typically catering to a merely a misunderstanding of each other, I said: OK, what is your Church building's intellect?
    The lifelike photos were being swapped Web log, it is significant to interpret the pros and cons of Blogging.


    Also visit my page; click here

    YanıtlaSil

Yorumlarınız beni mutlu ediyor.. Ziyaretiniz için teşekkürlerimle. Sevgilerimle..