12 Kasım 2013

İŞTE O DÜNLER, GEÇMİŞTE KALAN GÜNLER.. -47



Birçok insan vardı, şimdi yoklar.. -47








Bir öğrenim yılı bitti.
Birçok heves içimde kaldı. Karnem güzeldi. Babam çok sevindi. Akıllı kızım benim diye diye, dolu dolu bir yaz yaşattı bana..

Yaz günlerinin sıcağı ile koyun koyuna, öğle uykularına yatmak zor geliyordu.. Ama babam daha önceleri de anlattığım gibi öğlene kadar pullarını satıyor, öğleden sonra evde oluyor, öğle yemeği, hesap kitap bitince de geçiyoruz şekerleme saatine.

Akşam üzeri güneşin feri kaçmasa bile biraz ferahlayınca çocuk sesleri sokakları dolduruyordu. Babam haydi sende çık sokağa derdi. Bazen de haydi şöyle deniz kenarına inelim der sahilde gezdirir, dondurma yedirir, hatta annem ve ablam duymadan sinemaya götürürdü.  

Annem ise, bir sokak, iki mahalle nasıl denk gelirse beni konu komşu, eş-dost-ahbaplara gönderirdi:

*.... teyze müsaitseniz, bir işiniz yok ise annem size oturmaya gelecekmiş dedirtmeye.

Annem gezmeyi severdi, gittiği yerlerden 'Nakış' veya 'Hatim İndirme' sipariş alırdı. Hediyesi mukabilinde. Yakın komşularımız bir tarafa, birkaç sokak ötede veya başka semtlerde oturanlar en çok gitmeyi sevdiklerindendi. 


Arap Fırını Caddesi

Çeşmealtı sokağının Kestelli Çarşısına çıkışı.

Bazen de farklı semtlere, akraba ve tanıdıklara daha uzun ziyaretler yapılırdı. Eğer uzak semtlere ziyaretlere gidilecek ise o gün kahvaltı ve ev toplama işleri hızlıca halledilip öğle saatlerinde çıkılırdı yola. Tabii bu durumda şekerleme uykusu o gün kalkardı rafa..

Kimlere, kimlere gidilmezdi ki?. Şimdi geriye dönüp baktığımda keşke her gittiğimiz aileyi, evi, orada yaşayan tüm bireyleri isim isim, semt semt hatırlasaydım diyorum..

Neden bu kadar geçmişimi seviyorum, hatıralarıma bağlandıkça bağlanıyorum?. Bilmiyorum. Lakin hatırlamayı seviyorum..



Bahar Erdeniz.
Rahmetli Dr.Aysun ona çok çok benzerdi..
Fahrettin Alpay Meydanında troleybüsten indiğimizde gittiğimiz ( bu ahbap veya akrabamızın, iki kızı vardı Nükhet ve Dr.Aysun eğer isimlerini yanlış hatırlayıp karıştırmıyorsam. Türk Sinemasının yıldızlarından Bahar Erdeniz'i seyrederken onu görmüş gibi olurdum hep. Yeni evliydi, 8-10 aylık bir kızı vardı ve ikinci evlenme yıl dönümü kutlaması için eşiyle İzmir Fuar'ında göl kenarında yemek yerken nefes borusuna kaçan minnacık bir peynir parçası yüzünden göçtü gitti bu fani dünyadan) ahbaplar, Buca'da saatçi Fevzi bey ve karısı Fikriye hanımların evi, Karabağlar'da Mukaddess ablaların evi, Hasan abi ve Hatice ablaların evi, yine Karabağlar'da mezarlığı geçer geçmez annemin akrabası (bu hanımın eşi ayakkabı imalatçısı idi ve bir oğlu görme özürlü..Ayakkabı imalatında deriyi yapıştırmak için kullanılan madde adamcağızın akciğer kanseri denen bir hastalığa yakalanmasına neden oldu. Yeni bir hastalıkmış ve tedavisi yokmuş. Genç yaşta vefat etti. Kadıncağız âma oğlu ve diğer yetişme çağındaki çocukları ile kala kaldı..Âma olan oğlu körler okulunda tanıştığı bir kız ile evlendi. İki özürlü genç, onların yeni doğan çocukları ve birçok sorumluluk .... teyzenin omuzları üstünde. İşte şükretmek için bir neden daha) bir hanım, Balçova'da çukulatacılar, Göztepe'ye varmadan Güzelyalı'da .... isminde yalıda oturan (denize sıfır bu malikaneye 'Yalı' denirmiş. Çünkü denizin kenarında minicik bir güneşlenme plajları birde küçük bir kayıkları var) bir aile, Varyant'ta bir yaşlı teyze ve erkek torunu, Kadifekale'de .... hanımların evi, Hatay Üçyol'da yeğeni Aysun abla ve Nihat abilerin evi(Çillidağ'lar ailesi), Bayraklı'da Hediye teyzemler, Kahramanlar'da Fikriye teyze ve Karşıyaka Alaybey'de Zekiye teyze (ablam boşanınca ikisi ile de uzun süre görüşmedik), yine Karşıyaka'da annemin ahretliği Şadiye hanım teyze, Gülseren abla... liste böyle uzar gider..


Güzelyalı-Göztepe sahil yolu yalıları

Varyant


Varyant'tan bir başka görünüş.

Bunlar İzmir'de yaşayan hatırlamaya çalıştıklarım. Bir de Manisa'da, İstanbul'da ve babamın memleketinde ki akrabaları ile çok geniş bir çevreye dair isimleri hatırlamam elbette mümkün değil.

Dolu dolu bir yaz tatiliydi. İzmir'in sıcak bunaltıcı anlarını başka il veya civar ilçelerin serinliği ile bertaraf ettik. Birçok akrabamızı ziyaret ettik. Birçok hasrete son verdik.

Mesela Saadet anama, Kamil babama gittik. Kardeşlerimi artık kardeş olarak ziyaret ettim. İlk gittiğim zamanı tekrar hatırladım da; o zamanlar bana herkes 'ah guzum' derken ve bulunduğum ortam ile organik bağımı gizleyip acıma ile şefkat gösterirken şimdi yanımda rahat konuşmanın verdiği ferahlama ile ismimi söylediler. Hoş geldin dediler..

Koyunları kuzuları sevdim. At'a eşeğe bindim. Toz yuttum. Çamur oldum. Tezek topladım.

Bol bol ana kokladım..


                

59 yorum:

  1. Bu kadar ayrıntılı hatırlaman, o günleri sevdiğini gösteriyor. Bense düne dair ne varsa unutma çabasındayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seviyordum Yolcum her türlü eziyetine rağmen seviyordum..Teşekkür ederim uğradığın için..

      Sil
  2. Aahhh çocukluk anıları, eski evler, eski arkadaşlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel günlerdi o günler değil mi?..Canımsın teşekkürler ziyaretine..

      Sil
  3. Hayırlı günler ablacım ne kadar ayrıntılı anlatıyosun çocukluk anıların saf ve temiz ne olduğunu anlamadan su gibi geçiyor bunu kitaba dökmelisin sevgiler saygılar lezzetlinden:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım Ayşem belki bir gün dökülüverir sayfalara. Kimbilir. Sevgilerimle canım..

      Sil
  4. hatırladıkça hatırlar insan sayende gezdim sokaklarda sen farkında olmadan elbisene dokundum, dondurmandan çaldım :)

    YanıtlaSil
  5. Troleybüsleri sayende hatırladım canım:) Ne şirinlerdi...
    Güzelyalı ve Göztepe'nin, yalılardan oluştuğu zaman, ben de çocuktm. Denize girilirdi o zamanlar. Annem bize izin vermezdi o ayrı... Bahçelerin içinde süs havuzları, kameriyeler ve mor salkımlar...

    İMKAN OLSA DA ZAMANI GERİ ALABİLSEK...
    Yaptığımız sadece çok sevdiklerimizle şartlarımızı eşitlemek, hepsi bu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet İmkan olsa da bir kez daha yaşasak o günleri..Ziyaretine teşekkürler Destiny..Sevgilerimle

      Sil
  6. Ahh ablam, can ablamm... Yüreğinden geçenleri böyle net hatırlamanın nasıl bir izahı olabilir ki... Ne kadar etkilemiş seni o zamanlar, ne yaralar açmış derininde... Bu hikayenin mutlu zamanlarını görelim artık... Çok bekletme emi :) Sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boynu bükük bir gelinciğin su görünce hafif dikelmesi gibi bende zaman zaman hafif hafif sallanıyorum ve salınıyorum anıların arasından..Canımsın..Sevgilerimle.

      Sil
  7. Anılarınızı okumak çok güzel gerçekten. İnsan o yılları hatırlıyor siyah-beyaz fotoğraflarda. Kaleminie sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaretinize Hüseyin bey..Beğeniniz önemli..Zira sizin anı anlatımlarınız da çok etkileyici..

      Sil
  8. Vuslatım; anılarımız, varolduğumuz şu dünyada bize ait olan en köklü ağaç:) Hatırlayışımız, bağlılığımız bu yüzden. Anılarımızı anımsayamadığımız gün... Mevcudiyetimiz bitmiş demektir. Sanıyorum sen de ben gibi anılarına sarılarak yatıyorsundur her gece:)) İyi ki onlar oluşmuş beynimizin arşivlerinde.:) Sevgiler kocaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Nilgüncüm. Şayet hatırlamazsam sanki hiç yaşamamış gibi olacağım diye hatırladıkça hatırlıyorum..O günleri tekrar tekrar yaşıyorum..Canımsın sevgilerimle sarıldım sana..

      Sil
  9. Vuslatcim senin anilarinla bazen bende anilarima gidiyorum bazen cok iyi hatirliyor bazen hatirlayamiyorum..her seferinde yazdiklarinda burunumun diregi sizliyor...resimler cok hosuma gitti o eski gunlerin resimleri o eski gunlerin anilari..sarildim canim sevgiyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın ne güzeldi o siyah beyaz zamanlar değilmi, hayat renklendikçe çeşitlendikçe kendi kendimizle kalmayı yaşayıp yaşadıklarımızı anılaştırmayı unutur olduk..
      Bende sana sarıldım kocamannnn...Sevgilerimle..

      Sil
  10. Beni ne kadar hüzünlendiriyor olsada yinede merakla okuyorum anılarını, o günlerini Vuslatım. Duygulanıyor, bazen ağlıyor ama okuyorum işte. Hafızanda anılarının bu kadar taze olması yüreğimi acıtıyor bir yandan :(
    İyiki varsın canım benim, çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de iyiki varsın Aslım..Bende özledim seni ruhunda huzur bulmayı:)) Nerelerdesin?..

      Sil
  11. resımler yazılar benıde eskıere goturdun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim çok teşekkür ederim. BBeğeniler beni mutlu ediyor. Sevgilerimle..

      Sil
  12. izmirde saydığın kişiler ve ailelerden hala orda yaşayanlar var mı.
    izmire gidip görüyor musun o kişileri.
    sölediğin semtlerdekileri.

    babanla gezmen dondurma, sinema, ne hoşmuş.

    evet ya, sen geçmişine ne çok bağlısın.
    hatırlamayı çok seviyosun.

    bu yazıda saydıklarından şu anda yaşayanlar hangileri sölesene.

    bir de bak, senin çocukluk anılarından iyi bir anı kitabı olur ya.
    bunu da unutma.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmire gitmiyorum. ama bu satırlar ile bir can arkadaşım buldu geçenlerde beni. Okuyunca anılarımı hemen mail atmış. Çok sevindim..
      Kitap mı yazarım belki..

      Sil
  13. Ablacım işte ben bu yazılarını bekliyorum merakla. Ne güzel hatırlıyorsun maşallah. Ben senin hatırladıklarının yarısını bile hatırlamıyorum çocukluğuma dair :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok izi kaldı da ondandır bu hatırlayışım Sevdacım..Canımsın ziyaretinle mutlu ediyorsun beni..Sevgilerimle.

      Sil
  14. film izlemiş gibi hissettim kendimi çok güzeldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım nerelerdeydin?..Özlettin kendini. Ben senin bloga uzun süre giremedim..Gelmene sevindim..

      Sil
  15. Okudum , okudum anlatımına doyamadım .
    Ana kokusu gibi var mı Vuslat'ım ? İlerleyen bölümlerde tamamiyle kavuşmanızı bekliyorum .
    Çok öpüyorum , yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın benim.. Kavuştuk yıllar sonra ama ne olurdu bunlar yaşanmasaydı..Sevgilerimle sarıldım sana Zeynepciğim..

      Sil
  16. Sevgili Vuslatcığım geçmişimizi özlemle yad ediyoruz. Her şey de bir doğallık vardı, samimiyet vardı, Sevgi saygı vardı. Şimdi ise her şey güzelliğini yitirdi. Geçmişimizden kırıntıları bulamadğımız içindir geçmişe özlemimiz. Ne güzel anlattın hem de siyah beyaz fotoğraflarla. Okumak keyifli idi. Yüreğin e sağlık.
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Hanifeciğim. Geçmişi özlediğimiz için belkide hep arıyoruz siyah beyaz günlerimizi..Sevgilerimle Hanifem..İçimdekileri dinlediğiniz okuduğunuz için teşekkürler..

      Sil
  17. bu kadar şeyi hatırlıyor olman da az değil,
    kendi çocukluğuma gittim okurken...
    fotoğraflar,eski türk filmleri gibi vuslatım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cepaynam, eski türk filmleri tatlıydı, acılı sahneler olsa bile. Tıpkı benim hayatım gibi..Sevgilerimle..

      Sil
  18. Merhabalar.

    Ben de geçmişini yakalamaya bayılan ve geçmişi yaşamayı çok arzu edenlerdenim. Hele de yaş biraz ilerledikçe insan geçmişini nasıl büyük bir özlemle arıyor.

    İzmir'de yaşananlarla ilgili paylaştığınız fotoğraf kareleri, oralarda hiç yaşanmış bir anım olmamasına rağmen, insanı ne kadar etkiliyor. Ben de kendime göre o fotoğraf karelerinde bulmak istediklerimi ve görmek istediklerimi buluyor ve görebiliyorum. Tıpkı şiirler gibi.

    Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve dualarımla birlikte Din Günü'nün Sahibi'ne emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız recep bey yaş kemâle erince geçmiş daha mı çok özleniyor ne..Fotoğraflar anıları tetiklemede birer kıvılcım. Bende kullanmayı seviyorum. Net'e yükleyenler sağolsun.

      Saygılarımla..

      Sil
  19. Anlatımına sağlık, can abla, kan abla :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın içten kızım benim. çok teşekkür ederim. Sevgilerimle..

      Sil
  20. Fotograflarla süsleyerek ne güzel anlatmışsınız. Ben de bazı yerlerini tebessüm ederek okudum. Demek öyle bir adet varmış beni de annem konu komşuya gönderir müsaitlerse onlara gidileceğini sordurturdu. :))) Bu olayı siz yazınca hatırladım ama aynı zamanda bu işten nefret ettiğimi de hatırladım. :)))) Bu güzel paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet İlhan bey eski adetler işte. Müsaitseniz size geleceğiz..Kimse karşısındakini kırmamak için müsait deyilim diyemezdi ya..

      Teşekkür ederim ziyaretinize..

      Sil
  21. Aylardır bu yazıyı bekliyordum, okudum; bitti. 48. Bölüm için fazla bekletmeyin ne olur. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Şule ne hoş sözler bunlar..Çok teşekkür ederim..Sevgilerimle..

      Sil
  22. Fotoğraflı olması ne güzel...

    Şimdi Kafa'da ve Ters Düz'de ikişer yazı yayımlıyorum tam 00'da, bekliyorum. Ters Düz 6. bölüm. Ece, Nilgün ve Mehmet başrolde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geniş bir zamanda uzun uzun uğrayacağım sana..Gördüm güzel işler ortaya koyuyorsun..Sevgiler..

      Sil
  23. imrenerek okudum yazini .canim kahve istedi .bir an gecmise aldin gittin beni .
    karar verdim bloguna gelince bir fincan kahvem ve mendil yanimda olmali .
    gecmiste yasamak güzel gecmise vesile olmak güzel

    iyiki varsin

    Muhabbetle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve benden mendil de sana işler ceririm canım benim. Sen gel yeter ki:)) Sıkı sıkı sarıldım sana..

      Sil
  24. Fotoğraflar çok güzel senin geçmişini ben bile sevdim! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Pembe kereste..Bende seni sevdim:))

      Sil
  25. Sevgili Vuslat. Yine agliyarak okudum bu hatirani. Neden bilmem senin hatiralarin (mutlu olanlari da dahil) benim hissiyatimda birseylere dokunuyor ama ne bende bilmiyorum. Kendi hatiralarimi senin kadar net hatirlamiyorum Kimbilir belli suur alti hatiralarim senin yazilarinla canlaniyordur. Cunki cocuklugumun buyuk bir kismi Izmirde oldu. Yailarinin devamini heyecanla bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şulem kimbilir sende özlüyorsundur geçmiş günleri ve İzmiri..Canımsın güzel yorumuna teşekkür ederim. Sevgiyle sarıldım sana..

      Sil
  26. Harikasın yağmur yüreklim seni seviyorum hemde çooooooooooooooook

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen ya sen sende harikasın Siyah kuğum, zarif kuğum, saçları deniz yıldızlı kuğum..Seni seviyorum..

      Sil
  27. Ablaammm uğrasamda bloğuna yoruz yazamadan çıkıyorum,biraz uzak kalmam gerekiyor bilgisayardan.Bu yüzden kimselere yorum yazamaz oldum,tariflerimi çar çabuk yazıp ayrılıyorum bilgisayardan.
    Çok özlemişim senin geçmişe ait yazılarını ama kısa oldu bu ya:)Bitti hemencik:)
    Çok öpüyorum ablacım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim hayırdır inşallah..neden uzak kalman gerekiyor..varsa yardım edebileceğim birşey söyle..Evet kısa ama devamı yakında:))

      Sil
  28. Canım:))))
    Teşekkür ederim ziyaretine. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  29. Bir çok insan vardı. Şimdi yoklar :(

    Yazamadım başka bir şey ablacım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahu'mmmm sen anladın ya beni, o yeter. Sevgiyle sarıldım sımsıcak yüreğine..

      Sil
  30. Gecmısı hatırlattın bana .eskıler mı guzeldı bız mı yaslandık acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galiba biz yaşlandık..:(..
      Ama hatıralar her zaman çok güzel geliyor insana..acısı ile tatlısı ile yaşadık o günleri işte..

      Sil

Yorumlarınız beni mutlu ediyor.. Ziyaretiniz için teşekkürlerimle. Sevgilerimle..