02 Ağustos 2013

DOLDURUN BENİ, BOŞ BIRAKMAYIN..PAMUK KADAR YUMUŞAĞIM, ISLAK GİBİ GÖRÜNDÜĞÜME BAKMAYIN..


EKMEK DOLMASI..OSMANLI SAHUR YEMEĞİ..
SARAY SOFRASINDAN yani...





Malzemeler:
1 yuvarlak ekmek, 250 gr. kıyma (Osmanlı’da kıyma yerine kavurma konurmuş) 1 büyük baş kuru soğan, 1 yumurta, 1 tahta kaşık tereyağı, az zeytinyağı, maydanoz, karabiber, tuz, kuru kekik.


Yapılışı:
-Ekmek en az iki gün öncesinden bayatlamaya bırakılır. Yeteri kadar bayatlayan ekmeğin üstünden yuvarlak bir kapak kesilir ve kesilen yerden ekmeğin içi güzelce oyulur.
-Kuru soğan ince kıyılır, çok az zeytinyağında kavrulur. 

-Kavrulan soğan üzerine kıyma eklenir kıyma önce suyunu salıp daha sonra bulgur bulgur olana kadar karıştıra karıştıra kavrulur. 

-Tuz, karabiber çok az kekik atılarak ocaktan alınır ve içine kıyılmış maydanozlar eklenir.
-Kıyma biraz soğuyunca içine 1 çırpılmış yumurta ve ekmeklerin içinden çıkarılarak güzelce ufalanmış iç ekmek kırıntıları eklenir. 
-Hazırlanan iç, kabuk halinde kalmış ekmeğin içine doldurulur. 
-Ekmek dolmasının üstüne kapağı kapatılmadan önce birkaç parça tereyağı konur. Kapak ekmeği kapatılır. Kapağın üzerine de 1 parça tereyağı konur.

Pişirme:
Bir tencere içine yaklaşık 1,5 bardak sıcak su konur. Suyun içine biraz tuz, biraz karabiber, biraz kekik, 1-2 damla zeytinyağı konur. 

Eğer buharda pişirme aparatınız var ise ekmek dolması üzerine konur ve tencerenin içine indirilir. Tencerenin kapağı sıkıca kapatılır ve alttaki su kaynayıp tamamen çekene kadar yaklaşık 25-30 dakika kısık ateşte dolmamız su ile asla temas ettirmeden pişirilir, sıcak servis yapılır. 

Eğer buharda pişirme aparatınız yok ise tencerenin içine sığacak bir tel süzgü üstüne ısıya dayanıklı bir kase koyun. Tencerenin içindeki süzgünün içine koyduğunuz kasenin üstüne dolmanızı koyun ve su ile ekmeği temas ettirmemeye özen göstererek buharda pişirin.
İnanılmaz bir lezzet ile karşılaşacaksınız. Tencereden çıkan ekmek dolmasının kabuklarından kopararak içinden bir parça alın ve Osmanlı usulü yiyin. 

Buhardan çıkan ekmek; ıslak görünümlü ama asla ıslak olmayan pamuk gibi yumuşacık oluyor.
Ben uzun ve ayrıntılı anlattım zor gibi görünebilir ancak son derece basittir.. 

Afiyet olsun..


24 yorum:

  1. ooohhh mis gibi koktu :) ellerine sağlık ablam :)

    YanıtlaSil
  2. sağol tatlım.. Mutlaka dene.. İnsanların evlatlarına öğütlemesi gereken bir sahur yemeği. unutulmasın inşallah..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık, çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gamzecim. Beğenmen beni mutlu etti..Sevgilerimle.

      Sil
  4. Çok severim ramazanda vazgeçilmezimdir...Bende aynen anlattığın gibi yapıyorum inanılmaz lezzetli oluyor:) ellerine sağlık canım...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seninde ellerine sağlık Elifcim..Bu leziz yemeklerimizi unutmaz ve unutturmayız inşallah.. Sevgilerimle

      Sil
  5. Hımmmm... Vuslatttttttt... Aşkolsun:) Unutulacak yemek mi bu:)Size yemeğe gelmeyi düşünüyordum ama tükenmiştir nasıl olsa:)) Çaresiz görüntüye razı olacağız. Ellerine sağlık ve tadan tüm şanslılara afiyet ola:)) Bize de iyi seyirler. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgüncüm sen gel yeterki ben yeniden yaparım..Canım benim ben senin yanında amatör sayılırım..Teşekkür ederim..Canım arkadaşım beğenmene çok sevindim..

      Sil
  6. Önce dolduralım sonra da afiyetle yiyelim seni :)) Muhteşem görünüyorsun. Seni hazırlayan ellere sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Hülyacım beğenmene çok sevindim.Çok teşekkür ederim. Sevgilerimle.

      Sil
  7. Tadını çok merak ettim ama biraz zahmetli galiba canım ya :) çok güzel bir tarifmiş ellerine sağlık canım Vuslatımm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım asla zor değil. bayat ekmek olsun yapmak 5 dakika pişirmek 20-25 dakika yedikten sonra aldığın keyif ömür boyu. İyiki yemişim diyeceğin bir tat..:)) Sevgilerimle.

      Sil
  8. İlk defa gördüm sayende abla, ne kadar pratik bir şey, pişirme kısmı hariç :),
    doldurup direk yesem de güzel olur aslında dimi.. Ellerine emeklerine sağlık, hayırlı cumalar, öpüyorum :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişirmek de pratik tatlım. Beğenmene sevindim. Sevgilerimle..

      Sil
  9. Ellerine sağlık ablacım, çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sevdacım. Beğenmene sevindim. Sevgilerimle..

      Sil
  10. Maharetlim benim :)
    Uzun süredir bende yapmak istiyordum ama ahh şu fırsat bulamamalarim..
    Ellerine yüreğine sağlık balimm ♥♡♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım tavsiye ederim ramazan bitmeden sahura yap. Çok leziz oluyor. Sevgilerimle..

      Sil
  11. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Beğenmen güzel :))

      Sil
  12. benim vuslatım'a da saray mutfağından yemekler yakışır zaten,mis mis :) eline sağlık canım,kadir gecen mübarek olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Reyhancım. Beğenmene çok sevindim. Ustalardan övgü çok sevindirici..Sevgilerimle..

      Sil
  13. yaa senin yemekler hep genelde klasik türk yemekleri değil mi. belki de senin tarzın öyle. sanki hepsi evet şölen yemeği gibi. bi de ağır yemeklermiş gibi. davet yemeği gibi. :) bi de, hangi yağı kullanıyon sen. zeytinyağı dışında yağ tanımıyorum daa. bi de senin kökenin izmir sayılır ya, senin yemeklerin ankara yemekleri mi oluyor. anadolu mu. nerde öğrendin ya bu yemekleri.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Deeep beni büyüten annem bir ara yazmıştım hatıraların bir bölümünde babası Manisa Sarayının ahçılarındanmış. Savaş yıllarında egenin yunan işgalinde sarayın mutfağında günlerce saklanmışlar.Öyle anlatmıştı. iyi bir yemek kültürü vardı genelde ege yemekleri. Ben zeytinyağlılar ile büyüdüm. Sonradan biraz merak biraz yemek yapmak yiyebilmek ve yedirmek hobim oldu. Evde çok bunaldıkça mutfağa atarım kendimi..Bazen de eşe dosta yemek yaparım. Evet klasik tarifler ancak klasikleri nesilden nesile aktarmak önemli unutturmamak. Bu nedenle bu tip yemekler yapıyorum..Ama benden çok daha profesyonel arkadaşlar var.. Bilmiyorum neden ne yaparsam yapayım oldukça lezzetli olduğu söyleniyor kimbilir belki aramızdaki aşk nedeni ile. Pişmeyi seveni itina ile pişiririz..

      İşte bölee :))

      Sil

Yorumlarınız beni mutlu ediyor.. Ziyaretiniz için teşekkürlerimle. Sevgilerimle..