12 Mart 2012

SEVGİLİ LUCKyLUKE Bavulun hazırmı, takıl bana, hayatını yaşa...


Tarihi İnka Şehri Machu Picchu

Dünya medeniyetinin görenleri hayrete düşüren yeni keşiflerinden biri Güney Amerika’da yükselmektedir. Bu keşif, İnka İmparatorluğu’nun kayıp şehri Machu Picchu’dur. Peru’da, yapılışının üzerinden neredeyse altı yüzyıl geçtikten sonra fark edilen bu şehir, şimdilerde bilim adamlarına İnkalar hakkında yeni ipuçları veriyor.

Machu Picchu; Peru’nun Cusco şehrinin 80 km kuzeybatısında; Urubamba Nehri’nin aktığı Urubamba Vadisi üzerindeki dağlardan birinin zirvesinde, 2.430 m yükseklikte kurulmuştur. Tarihi öneminin yanında görsel güzelliğiyle de dünyanın dikkatini çekmiş durumdadır. Öyle ki şehir panoramasına bakıldığında, dikkati onlarcasının arasından üç rengin üstünlüğü çeker: yeşil, mavi ve beyaz. Dağların, ormanların ve kalıntıları saran bitkilerin canlı yeşili, berrak gökyüzünün mavisi ve elinizi uzattığınızda dokunabileceğinizi sandığınız bulut kümelerinin ve ansızın etrafınızı saran sis tabakasının beyazı... Doğanın insan zekâsıyla birleştiği bu mistik şehir, her bir köşesiyle keşfedilmeyi bekliyor.

Eğer bir doğa tutkunuysanız, seyahat listenizin en üst sıralarından birine Peru’daki eşsiz kent Machu Picchu’yu ekleyin. Bu kent, coğrafi güzelliklerinin yanında tarihi sırlarla dolu İnkalara bakış açınızı da değiştirecek. İşe, tarihin en iyi mimarlarından olan İknaların geçmişi hakkında kısaca bilgi sahibi olarak başlayabilirsiniz.

İnkalar

12. yüzyıl civarında Manco Capac tarafından kurulan Cusco Krallığı, 1438 yılına kadar bir krallık olarak varlığını sürdürmüştür. 1438’den itibaren Pachacutec’in yönetiminde gitgide büyümüş ve And Dağları’nın kapladığı birçok bölgeyi de içine alarak İnka İmparatorluğu’na dönüşmüştür. Peru, Ekvador ve Bolivya’nın yanı sıra Şili, Kolombiya ve Arjantin’in de birçok kesimini ele geçirerek Güney Amerika’daki egemenliğini arttıran imparatorluk, 16. yüzyılın başlamasıyla birlikte çöküş sürecine girmiştir. 1532’de Fransico Pizarro yönetiminde Peru’ya gelen İspanyol güçleri, 1533’te iç savaştan ve çiçek hastalığı salgınının halkı zayıf düşürmesinden faydalanıp yönetimi ele geçirmişlerdir. Zaman içerisinde gelişen tüm İnka başkaldırıları bastırılmış ve İnka medeniyeti yok olmuştur.

Machu Picchu hakkında

Urubamba Vadisi üzerindeki yer alan dağlardan birinde kurulmuş kentin, 1450 yılı civarında yapıldığı öngörülmektedir. Tarihçi Hiram Bingham tarafından 24 Temmuz 1911’de bir gezi esnasında bulunmuş ve tüm dünyanın dikkatini üzerine çekmiştir. Bu doğa harikası, coğrafi olarak ulaşımı oldukça zor bir yerde bulunduğundan İspanyollar tarafından bulunamamış, dolayısıyla istilaya uğramadan günümüze kadar varlığını sürdürebilmiştir. Bölge, 1983’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmiş, 2007’de dünyanın yeni yedi harikasından biri ilan edilmiştir.

İnka uygarlığındaki mimari özellikler, şehirde yer alan yapılar incelenerek saptanabilir. İçerisindeki iki yüzden fazla yapı, kuru taş yöntemi kullanarak inşa edilmiştir. Bu duvar tekniğinde, taşlar arasına yapıştırıcı harç konulmaz ki bu da İnkaların mimaride ulaştıkları parlak noktayı gözler önüne serer. Machu Picchu’da şu üç yapı en fazla ilgi uyandıranlardır: Intihuatana Taşı, Güneş Tapınağı ve Üç Pencereli Oda.
Görülmesi gerekenler

Intihuatana Taşı

Intihuatana, Güney Amerikalıların kutsal saydıkları taşlardan biridir. Gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde güneşe çevrilen bu taşın saat veya takvim olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. İspanyolların istilasından etkilenmediği için Peru kültüründe önemli bir yeri vardır.

Güneş Tapınağı

Tepenin alçak kesiminde yer alan bu yapı, Machu Picchu’nun en çok dikkat çeken yapısıdır. Yapılış sebebine dair birçok görüş ileri sürülmektedir. Kimi bilim adamları buranın İnka tanrılarına tapınmak için kullanıldığını, kimileri ise bir astronomik gözlem merkezi olduğunu ileri sürmektedir. Burada şehrin aristokratlarının yaşadığı tahmin edilmektedir ki bunun da en önemli kanıtı içinde bir çeşmenin bulunmasıdır. Güneş Tapınağı’nın bir diğer özelliği ise İnka mimarisinde pek rastlanmayan yuvarlak bir duvara sahip olmasıdır.

Üç Pencereli Oda

11 m uzunluğunda, 8 m genişliğindeki bu oda, adını aldığı 3 adet pencereye sahiptir. Bu pencerelerin, İnka mitolojisinde adları geçen Ayar Kardeşler’in pencerelerini kullanarak dışarı çıktıkları mağarayı simgelediği sanılmaktadır. Kapı ve pencere eşiklerinde kullanılan taş bloklarının neredeyse 3 ton ağırlığında olduğunu düşünülürse, bu yapının İnkalar için oldukça fazla öneme sahip olduğu daha kolay anlaşılır.

 
Nasıl gidilir?

Machu Picchu’ya ulaşmanın en kolay yolu, Cusco şehri alternatiflerinden birini seçmek. Cusco’dan Machu Picchu’ya tren veya otobüsle gidebilirsiniz. Bu eşsiz coğrafyanın tadını çıkarmak için ise yürüyüş alternatifiniz bulunuyor. Cusco’dan Aguas Calientes kasabasına otobüs veya trenle, buradan ise yürüyerek tepedeki şehir kalıntılarına ulaşabilirsiniz. 8 km’lik bu yol, bir zamanlar İnkalar tarafından kullanılıyormuş.

Programınızda gün doğumunu ya da gün batımını izlemek için yer açmalısınız. Dağların ve ormanların arasındaki bu yüksek tepeden güneşi izleme şansını kaçırmayın.


Ölüm cezasına çarptırılan kişilerin cezalandırıldığı oda olan Condor’u görün ve İnkaların adalet anlayışına dair ipuçları edinin.


Bölgeye araçla ulaşacak olsanız bile, zamanınızın bir bölümünü İnka Yolu’nda yürüyüp etrafı keşfederek geçirin.


Şehir yüzölçümünün yarısından fazlasını oluşturan tarım alanlarını görün. Bu bölgedeki teraslar hem tarımsal faaliyetler hem de erozyonu önlemek için kullanılıyormuş.


Mimarinin yanında bölgenin flora ve faunası da oldukça ilgi çekicidir.



Nasıl gidilir?

Machu Picchu’ya ulaşmanın en kolay yolu, Cusco şehri alternatiflerinden birini seçmek. Cusco’dan Machu Picchu’ya tren veya otobüsle gidebilirsiniz. Bu eşsiz coğrafyanın tadını çıkarmak için ise yürüyüş alternatifiniz bulunuyor. Cusco’dan Aguas Calientes kasabasına otobüs veya trenle, buradan ise yürüyerek tepedeki şehir kalıntılarına ulaşabilirsiniz. 8 km’lik bu yol, bir zamanlar İnkalar tarafından kullanılıyormuş.

Sevgili LUCKyLUKE beni mimlemiş. İyide benim tanıtmak ve başımı alıp gitmek istediğim o kadar çok yer varki; ne bu mim yeter, ne trilyon liralarım olsa o yeter, nede Anılar1999'u yazacak kadar ömrüm olsa o ömür yeter..
Ben uslanmaz bir hayalperestim.

Bu gün canım yanıma senide alıp 'Kayıp Şehirde' kayıp zamanlarım için kaybolmak istedi. İnkaların yakınında
EL CONDOR PASA dinlemek istedi.

Bu gün canım dumanlı dağlarda tütmek istedi.
Bu gün kendimi kendime sığdıramadım, canım bulutları tutmak istedi.
Bu gün kendimi kendime sığdıramadım, canım GÜNEŞ'i yakalamak istedi..



Gelirmisiniz?..

25 yorum:

  1. Sanırım üç sene falan oldu. Bir arkadaşımla site açmıştık kayıp veya eski medeniyetleri araştırıp yazıyor ve yorumluyorduk. Orada bu medeniyettende bahsedip baya uzun süren sohbetler etmiştik. İnanılması güç güzelliklerin kaynağı, nasıl şaşırtıcı dimi?

    Güneşi yakalamaya varım..

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Güney Amerika'da ki İnka medeniyeti de hep benim ilgimi çekmiştir. Hatta ben de bu konuyu çok önceden değişik bir slayt gösterisi ile birlikte blog sayfamda yayınlamıştım. Ama şu anda blog sayfamda olup olmadığını hatırlamıyorum.

    Bu güzel paylaşmınız için çok teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  3. hemen yola çıkabiliriz:)
    ilgimi çeken coğrafyalardan biridir,
    sanal olarak gezdim sayende...
    umarım real hayatta da yolum/uz düşer:)))

    YanıtlaSil
  4. Böyle büyük bir medeniyeti kim görmek istemez.Elbette gelirim..))

    YanıtlaSil
  5. Aslıcım bak birlikte gidiyoruz unutma..:)

    YanıtlaSil
  6. Aaa recep bey ne güzel sizinde ilgi duymanız.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Giderken seni çağırmak istesem nasıl tanıyacağım adsız. Yakana kırmızı karanfil takmayı unutma emi:)))

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten gidelim cep aynası. Para biriktirelim ve hayalimizi gerçekleştirelim. Ne iyi olur.

    YanıtlaSil
  9. OOO arkadaşlar Ayferde geliyor bak şimdiden 6 kişi olduk. Bir uçağı doldursak da güneşi ucuzcana yakalasak. Sürümden. Sevgiler ayfercim..

    YanıtlaSil
  10. Machu Picchu - un lugar singular en Perú que atrae desde hace mucho tiempo. Excelente entrada, Vusla. Saludos

    YanıtlaSil
  11. Ne harika bir yer!
    Adı da kolay olsaymış, ama her zorlukta bir güzellik vardır derler. Tam da öyle.
    Birgün de balıklıgöl yapalım yaw;)

    YanıtlaSil
  12. ok ok önce bi tanışalım konuşalım koklaşalımda balıkla gölde yaparız konyada..

    YanıtlaSil
  13. hemen geliyorum :)) valize falan gerek yok bir sırt çantası bir fotoğraf makinesi yeter ama makinem yookk:((( dur alana kadar gitmeyelim:)) güzel yazıydı yağmur yüreklim...

    YanıtlaSil
  14. uzun saçlı, saçları yıldızlı güzel kuğum zarif kuğum, sen ne zaman istersen ne zaman para hazır dersen arkadaşlarda geliyo el ele tutuşur gideriz. canım benim. güneşi saçlarına tel yapacağım üstüne o yıldızını takacağım.öptüüüüm.

    YanıtlaSil
  15. Muammer bey cevaplayacağım yarın sizi.Görüşürüz.

    YanıtlaSil
  16. erich von daneken hastasıydım bir dönem. her ne kadar atıyor tutuyor deseler de adamın araştırdıkları yerler sonunda gerçekti. ve ben feci etkilenmiştim kitaplarından.. bunlardan biri de işte bu mayaların tapınaklarıydı..hep görmek isterdim :)

    YanıtlaSil
  17. Çok mistik, çok gizemli, hatta puslu... Tam bizim gibi hayalperestlere göre :) Ne güzel yazmışsın yine. Canın ne istiyorsa beni de istettin. Çok öpüyorum seni :)

    YanıtlaSil
  18. Valizini hazırla o zaman deniz anası.Hep birlikte gidelim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Haydi gidip güneşi yakalayalım, bulutları tutalım orada Ahu:) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. çok hoş olurduu amaa,,
    ahh ki ne ah..
    görseller başımı döndürdü,,
    :))
    sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  21. lucky luke.
    pek severim.
    maçu piçu ve tibet görmek istediğim iki yer. ilgilendiğim kültürler. tibete gidemedim. çok zor dediler bi dolu yasak filan.
    :)

    mimin var bende.
    :)

    YanıtlaSil
  22. canım kıyamam dağlardan bir tutam kekikte toplarız belki. gidelim hadi...

    YanıtlaSil
  23. deeptone uğradığına sevindim. Galiba luck un mimi var sende yanlış anlamadıysam.Gelir bende bakarım..Sevgiler sanada.

    YanıtlaSil
  24. Sevgiler bir tutam kekik..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız beni mutlu ediyor.. Ziyaretiniz için teşekkürlerimle. Sevgilerimle..