05 Mart 2012

İŞTE O DÜNLER, GEÇMİŞTE KALAN GÜNLER.. -10


Yemek Daveti.. -10


Seksek oynarken düşmüştüm ya, ellerim hala acıyor. Yüreğim acıyor. Dizlerim acıyor. Ellerim acıyor. Hepsinden önemlisi yüreğim acıyor.
Annem beni sevmiyor. Havanım teyze bile okşayıp seviyor beni de bir annem sevmiyor. Başımı okşamıyor. Belki de seviyordur kimbilir..

Her neyse, bu akşam damat sofrası hazırlanacak bizim evde. Ablamlar el öpmeye gelecekler.
El öpülecek diye bu kadar çok yemek yapılır mı?. Bende öperim ne var ki..
Mahallenin bütün çocukları dışarda. Annem benide yolladı. Ayağımın altında dolaşma, fazla da uzaklaşma dedi. Aslında ben içerde kalmak istiyorum bu gün. Mutfaktan her ziyafet gününde olduğu gibi güzel kokular geliyor.


Bunlar bizim komşularımız değil. Ama bizimkilerde böyle neşelilerdi..
Komşular yardım ediyor anneme. Kızartmalar yapılıyor, böreklik hamurlar yoğuruluyor. Kompostolar pişti bile. Ayla'nın annesi akşam buz verecek bize, kompostonun içine atmak için.

Babam erken geldi bugün. Canım benim. Sevgili babam, sabahın köründe evden çıkar, bir gün önce aldığı damga pullarını (sanayide, toptancı sebze halinde, özel bankalarda) satar, sonra Maliye'ye gider mühürlenmiş pul kutularından kaç kutuya ihtiyacı var ise alır, bir gün önceki kutuların mühür uçlarından kestiği kurşunları da sattıktan sonra akşam üzeri eve gelirdi. Gençliğinde fırıncıymış. Sonra yaptığı işlerde hep iflas etmiş, dolandırılmış, kandırılmış. Bu evi aldıktan sonra pul satıcılığına başlamış. Olabildiğince güzel geçindirirdi kazancıyla. Çok değilsede, her şeyimiz vardı şükür.


Eve gelir gelmez gecikmiş öğle yemeğini yer, sonra elinde kalan pulları sayar, kazandığı parayı, ertesi günün sermayesini, ayrı ayrı hesaplar, sonra yeni kutuların iplerini, mühürlerini söker, kurşunları keser bir torbaya doldurur, iş zamanlarını böylece evde noktalardı babam. Canım babam. 

Tanıdığım ilk babam, annem sevmezdi ama babam severdi beni. Canım babam, sevgili babam.
Bugün erken geldi satıştan. Hesabını yaptı, işini bitirdi. Ayak altında dolaşmamak için yukarı yatak odasına şekerleme yapmaya çıktı.

Çok acıktım. Kapıdan bakıp, koklayıp tekrar camın önünde serili kilimimin üstüne dönüyorum. Neler pişti neler. Ama acıktım desem annem kızar. Babama bile bir tabak çorbadan başka birşey vermedi bu gün, banamı verecek.

Akşam üzeri, Sevinç abla, Sevgi abla, ablam ve Müzeyyen teyze birlikte geldiler. Akşam eniştem, onun eniştesi Yılmaz bey ve Fadıl bey amca  birlikte gelecekler.

Beyler geldi. Sofralar kuruldu. Masanın etrafına sandalyeler dizildi. Annem yemekleri koyacakmış oturmuyor, bana ise oturacak yer yok. Oda küçük. Masa küçük, herkese oturacak yer var, bana oturacak yer yok.

Normal şartlarda bir-iki çocuk daha olsa alınmam, gücenmem, üzülmem herhalde. Yada yemekler bu kadar güzel olmasa. Şimdi bana nelerden verecekler, nelerden vermeyecekler. Yemeklerin biri gidiyor biri geliyor. Ben ise tepside tek başıma yiyorum. Çorba,bakla,bir-iki yaprak sarma var tabağımda, birazda patates kızartmam. Köftem yok, tavuklu pilavım yok. Çoban salatam yok. Böreğim yok. Pastırmam yok. Patlıcan-biber kızartmam yok. Çorbam var. Baklam var. Yaprak sarmam var. Patates kızartmam var. Uslu durursam ve artarsa sütlaç verecek annem bana. Çok usluyum..

Babam, Fadıl bey amca ile sohbet ediyor fırsat buldukça da bana göz kırpıyor. Aferin kızım, dökmeden ye kızım diyor. Benim tavuklu pilavım ve diğer şeylerim yok der gibi bakıyorum. Oda bana gülümsüyor ve göz kırpıyor. Canım babam.

Yemek uzadı da uzadı. Sofra başı sohbet bitmek bilmedi. Taki yemeklerin, böreklerin, tatlıların bittiği ana kadar. Sütlaç da bitmiş galiba. Ben genede bekliyorum. Belki annem saklamıştır bir kase bana. Herkesin karnı doydu. Benimde karnım doydu, gözüm aç kaldı.

Odanın penceresi açık. Sıcak bir akşam. Bütün kadınlar sofra topluyor, bulaşıklar yıkanıyor. Babamlar kahve içiyor. Ben plastik bebeğimle oynuyorum. Onu ayağımda sallıyorum. Uyumayınca açmısın kızım diyorum. Börek istermisin, sütlaç yada komposto. Susmuyor. Ağlıyor, ağlıyor, galiba aç bebeğim. Sütlaç istiyor.

Gece bitti. Misafirler gidiyor. Kapıda uğurluyoruz onları. Damat bohçasını verdik. Arkalarından el salladık. Annemin gözleri doldu gene. Ablam gider gitmez içeri girdi.


Çok uykum geldi. Kucağına aldı beni babam. Kimse bize bakmıyor, bakacak kimse yok ki etrafta. Misafirler gitti, ablam gitti. Annem içeri girdi. Uyku vakti geldi.

Cebinden bir dilim börek çıkardı babam. Peynirli bir dilim börek. Soğumuş bir dilim börek. Ne zamandır cepte sıkışmış kalmış bir dilim börek. Bana göre birazda kokmuş bir dilim börek.

Peynir kokusu. Sıcak cepte uzun süre kalmış peynirin kokusu. Bana kötü gelen bir koku.

Hatırladım bu kokuyu. Kompartımandaki koku. Sıcakda ağırlaşmış peynir kokusu.

Bir kadın hatırlıyorum. Ağlıyor. El sallıyor. Etrafta uzun ağaçlar var. Kavak ağaçları. Ben kompartımandayım. Kompartımanın camında. Cam açık. Tren kalkmak üzere. Bir kadın ağlıyor. Çook ağlıyor. Tren kalkıyor. Düdüğünü çalıyor. Çuf çuf çuf. Bir kadın ağlayarak bana el sallıyor.

Ve kompartıman peynir kokuyor..




(Hala peynir kokusunu sevmem. Bu yüzdende pişirmeden peynir yemem.) 

58 yorum:

  1. bak yinede baban düşünmüş ama bir dilim de olsa, bizde öyle çok misafir geldiğinde ayrı yerdik aynı senin gibi çocuğuz ya artık bize merhamet edip ne verirlerse, ama ben kendi yediğimden çocuklarıma hep ayırırım, veya bende yemem hak geçmesin diye hatta önce onlar yese daha iyi olur bence, annem kızıyor bana diyor şimdi çocuklara büyüklerden daha çok değer veriliyor, ama küçük olmaz sa büyük olmaz demi, birde heralde biraz da yokluk tan mı eski dönemde yetecek yetmeyecek olayı vardı, misafire mahcup olmayalım da, çocuk nasıl olsa doyar düşüncesiydi herhalde,başını ağrıttım hakkını helal et, yazılarını okuyunca çenem düşüyor benim :) en güzele emanet ol

    YanıtlaSil
  2. anlattıklarını okuduğumdan beri gözümün önünde o kızçocuğu var...gözleriyle birşeyler isteyen o minik kız :(

    çocuklar sözkonusu olduğunda hiçbir şeyi, hiçbir kimseyi gözüm görmez benim...keşke bunu tüm çocuklar için yapabilse(k)m

    YanıtlaSil
  3. Sevgili rüveyda, çok teşekkür ederim. İnan çok mutlu oldum yorumlarına. İleride anlayacaksın neden o çocuğa ayrı tutuluyor. hatıralar devam edince..Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili aynurcum senin ne kadar merhametli ve sevgi dolu olduğun blogundan belli. Çok teşekkür ederim yorumuna. Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  5. yazıya bayıldımmm nasıl güzel anlatımlar var ifadeler harika sanki okurken o evin içinde canlı yaşadım
    bayılırım böyle yeteneği olan insanlara
    anlatımına hayran kaldım
    ama üzüldüm çok fazlada:(
    belki sahnelerin çoğu yabancı gelmedi bana

    YanıtlaSil
  6. O kadar güzel anlatmışsın ki insan okurken sanki bir film seyrediyor gibi hissediyor.Bende pek çok blog yazarı gibi bu konuda çok yetenekli olduğunu düşünüyorum.Devamını merakla bekliyorum.Yüreğine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. çok güzel yazmışsın gözümün önünde küçük bir kız vardı kalemine sağlık arkadaşıum sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili melisa o kız büyüyünce bir örgü kikayesi olacak o zamanda beklerim seni.Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Ayfer övgü dolu yorumun için çok teşekkür ederim. Hatıralar 9 da o küçük kız çocuğunu sevindiren havanım teyze nasıl hatırlanıyorsa inan senin yorumunda bulunacak izler arasında..Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  10. Ah saçlarına yıldız takmış güzel kugu siyah kuğu zarif kuğu teşekkür ederim. Sağol var ol...

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar,

    Çocukları anlamak, görmek ve duymak kadar önemli bir şey olamaz! Ne misafirler, ne krallar, ne de padişahlar. Aslında çocukları görmek, onları duymak ve onları anlamak gerek, asıl misafir onlarmış!..

    Ama eve misafir sıfatlı bir gelen oldu mu, çocuklar unutulur. Bunu hep yaptık. Yanlış yapmışız ama, yaptık!..

    Bu güzel paylaşımızın için çok teşekkür ederim.

    Selam ve dualarımla, en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
  12. Sevgili recep bey yorumunuza teşekkür ederim . iyiyki uğradınız inşallah ne cevap yazdım diye bakarsınız ben bu gün size yorum yapabilmek için tekrar tekrar yazdım hepsi geri döndü. Ayarlarımı kontrol ettim başka arkadaşlara yorum yapabildim bir size birde çayvesimite yorum yapamadım. Niyeki. Sevgiler. İnşallah düzelir.

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar,

    Sizden çok özür dilerim. Yorum ayarlarımla oynayarak "sadece bu bloğun üyeleri"ne yorum hakkı tanımışım. Tekrar düzelttim. Sizi yorduğum için hakkınızı helal ediniz!

    Selam ve dualarımla.

    İngilizce yazılmış Mevlana bloğunuzu çevirerek okumaya çalıştım ama sağlıklı bir çeviri olmadığı için olayı tam anlayamadım. Bu nedenle de duygularımı paylaşamadım.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili recep bey teşekkürler. Görüşürüz..

    YanıtlaSil
  15. Super yazmissin super anlatım öpüyoruz ;)

    YanıtlaSil
  16. benim tatlı cadım coco-jelly sevgiler. Süpürgene söyle yaz yağmurlarına sık sık getirsin seni..Bende öptüm.kocaman

    YanıtlaSil
  17. Geçmişten gelen yine duygu yüklü bir yazı.
    Yoğun misafir zamanların da kimbilir bu hatayı hep yapmışızdır.
    Şimdi okuyunca ne kadar yanlış olduğunu daha iyi anlıyorum.
    Yüreğinize sağlık.
    Hikayenin sonunu merakla bekliyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Sevalce lezzetlere çok teşekkür ediyorum arkadaşım yorumun için. Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  19. Yazına da bayıldım, yemeklere de bayıldım :) Her geldiğimde gülümseyerek ayrılıyorum senden :) Çok öpüyorum seni canım.

    YanıtlaSil
  20. Düğün nişan olaylarında çocuklar açmı susuz mu telaşeden unutulur. Kepaze olur çocuklar böyle adet görenek işlerinde..

    YanıtlaSil
  21. Ben de pek sevmem abartılı sofraları müsriflikten başka bir şey değildir şöyle mütavazi bir sofra her zaman samimimi ve olması gerekendir senin de çok içine batmış olmalı yıllar sonra bunları yazdığına göre ama üzülme hepimiz böyle şeyler yaşadık :))

    YanıtlaSil
  22. Niye böyle ağlamaklı oldum ben..:((
    Yazılarını her okuduğum içimi tuhaf bir his kaplıyor ve birşeyler cız ediyor.
    Süpersin sen süpersin..:))
    Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  23. **lila** hand*craft* merhaba. Cevap evet. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  24. Canım ahucum beğendiğine sevindim. Çok seviyorum seni. Bende öptüm.

    YanıtlaSil
  25. Evet sevgili dönence unutulan hep çocuklar olur nedense. İhmal edilen. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. Ah sevgili yıldız ah. O çocuk unutmuyo olanları. En yumuşak, en makul ifade bunlar. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  27. Güler yüzlü meliha'm. seni seviyorum. Sen ağlama.sevgilerimle. Teşekkürler uğradığın okuduğun için.

    YanıtlaSil
  28. Vuslat geçen açamadım blogunu sorun oldu , anca okudum yazını .

    Yazılarını çok seviyorum , bu ise içime en çok dokunanı . Küçük kız ve babası içimi sızlatıyor , az çok u olanların nedenini tahmin ediyorum , devamını merakla bekliyorum . Benim için dünyadaki en önemli şeylerden biri bir çocuğun mutluluğu , gülüşü ve huzurudur . Çocuklar herşeyin önünde gelir , onları mutlu etmeyi çok severim , çocuklarda bunu sanki hissederler ve hep bana yanaşırlar .

    Yazdıklarınla yaşattığın güzel duygular için teşekkür ederim , bu vesileyle Kadınlar Günün kutlu olsun .

    YanıtlaSil
  29. Sevgili zeynepcim, tek kelimeyle ve binlerce şekilde teşekkür ederim. Seni seviyorum. Öptüm...

    YanıtlaSil
  30. CANCAZIM TELAŞINIZI SEYRETTİM
    NE MUTLULUK BİZDE BU GÜNLRRİ GÖRÜRMÜYÜZ
    ELCEZLERİNİZE SAĞLIK
    HOŞ SOHBETLERLE NEDE GÜZEL MASA OLMUŞTUR
    ANNENE ABLANA KOMŞULARA SELAM
    :)) HA SENİ UNUTMADIM.
    SENİDE ÖPÜYORUM.

    YanıtlaSil
  31. Sevgili yıldız sana yorum yapamıyorum çok denedim bu gün olmadı. Ayarlarına bakarmısın canım..

    YanıtlaSil
  32. Bir kase dolusu lezzetli yorum bırakan sevgili dost. Teşekkür ederim. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  33. o resimler beni aldı eskilere götürdü çok duygulandım annemlerle toplanıp günlerimizi komşuların hep birlikte uğraşmasını ben hikayeye deilde resimlere taktım yüreğimi geçmiş çok güzeldi ...off offfff

    sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  34. Reçelim, tatlım teşekkür ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  35. Blogunuza nasıl geldim bilmiyorum. Sanırım Ahu'dan dı.

    Geldim, okudum çıktım. Gözlerimin önünde o koşturmaca, o küçük kız. Sonra olmadı, tekrar geldim. Okudum-ağladım çıktım.

    Yapamadım, yazmak zorunda hissettim kendimi. O küçük kızı, plastik bebeğinin ağlaması, sütlaç istemesi gözlerimin önünde, gözlerimi kapatıp açtım.

    Öyle işte..

    YanıtlaSil
  36. Şimdi oturdum tüm hatıraları en başından okudum bir komşuya yetimliğini öksüzlüğünü unutturan küçücük bir kız çocuğuna derman olamıyor sevgiden mahrum bırakıyor... Derin bir nefes aldım.. Üzüldüm çok üzüldüm...Bence tüm bunları gelecek olan anılarla birleştir bir yayın evi ile paylaş...ben en çok neden annenden koparıldığını merak ettim... Kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  37. Aslı hoşgeldin canım.Hoşgeldin O küçük kızın hikayesi yan stunda 1 den başlıyor. oku çık gel bir daha oku bir daha bir daha. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  38. Sevgili saliş anneden ayrılma zamanına da gelecek sıra. Görüşmek üzere..Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  39. Ve saliş önerine çok teşekkürler. Yayınlanmaya değer bulduğun için daha daha teşekkürler.

    YanıtlaSil
  40. Okuyanı duygulandıran bir anlatım...Başka da söze gerek yok. Yüreğine sağlık...

    YanıtlaSil
  41. Teşekkür ederim Hüseyin bey. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  42. Cuma, fakirlerin haccıdır ve müminlerin bayramıdır ve gök ehlinin bayramıdır ve cennette de bayram günüdür. günlerin en iyisi, en şereflisi Cumadır.

    peygamber efendimiz, hz. Ali ye buyurdular ki;
    ya Ali şu 5 şeyi yapmadan yatma!

    1_Kuran-ı kerimin hepsini okumadan,
    2_4000 dirhem sadaka vermeden,
    3_Kabeyi ziyaret etmeden,
    4_Cennette yerini hazırlamadan,
    5_küs oldugun biriyle barışmadan,

    hazreti Ali: ya Resulallah! bu nasıl olur? diye sorunca buyurdular ki:
    1_3 İhlas okumak, Kuran-ı kerimi hatmetmek gibidir.
    2_ 4 Fatiha okumak, 4000 dirhem sadaka vermeye eşittir.
    3_ 10 defa; “ La ilahe illallah vahdehu la-şerike-leh lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyı ve yümit ve hüve ala külli şey’in kadir.” demen de Kabeyi ziyarete eşittir.
    4_ 10 defa; la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.” demen , cennette yerini hazırlamana vesiledir.
    5_10 defa; “Estağfirullahel’ azim ellezı la ilahe illa hu el hayyel kayyum ve etubü ileyh.” demen, dargın ve husumetli oldugun insanlarla barışmış derecesinde mükafata vesiledir.

    Allah'ım ismet perdesini yırtan günahlarımızı affet.
    Allah'ım, musibetlerin inişine sebep olan günahlarımızı bağışla.
    Allah'ım, nimetlerini değiştiren günahlarımızı affet.
    Allah'ım, duaların kabulünü engelleyen günahlarımızı affet.
    Allah'ım işlediğimiz bütün günahları ve yaptığımız bütün hataları affet.
    Allah'ım zikrinle sana yaklaşırız, ve kendi hürmetine senden şefaat diliyoruz.
    Allah'ım sakladığımız ama senin bildiğin gizliliklerimizle bizi rezil etme.
    Allah'ım bu kadar günahdan ve aşırılıklardan sonra sana geldik ya ilahi.
    Allah'ım bizleri bu günde ve bu saatte affet..amin

    hayırlı Cumalar kadim dostum...
    Rabbim dua için açılan , hayır isteyen tüm elleri ve dilleri boş çevirmesin inşallah.
    amin ecmain...

    YanıtlaSil
  43. Vakti şerifler hayrola...cumamız mübarek Hayrlar feth ola... Şerler def ola... Allah-ı Azim-i şanın ismi ile, kalbimiz tahir mütahir pak ola... Demler, sefalar müjdat ola... Kulübü aşıkan baki şadu handan ola... Dem-i Hazret-i Mevlana, Sırrı Cenab-ı Şemsi Tebrizi, Kerem-i İmam-ı Ali, Şefaati Muhammedin Resulullahi Nebi... "HUUU"...

    YanıtlaSil
  44. Çok uzuldum ben okurken

    YanıtlaSil
  45. Ben teşekkür ederim yorum ayarlarımı düzeltmeyi bir kez daha denedim umarım bu sefer başarmışımdır

    YanıtlaSil
  46. Hayırlı Cumalar olsun...anılardır bizi yaşatan hem hüzünlendim hemde küçük kızın hikayesinin içinde bende ona eşlik ettim sanki yaşadım...sevgiler♥

    YanıtlaSil
  47. Amin muammer bey amin. Çok teşekkürler. Odama asmak üzere yorumunuzu yazdırdım. Her gece yapmadan yatmayacağım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  48. Sağol gönül Üniversitem. Sağol.

    YanıtlaSil
  49. Öykücüm sevgiler.Yorumun için.

    YanıtlaSil
  50. Teşekkürler Hazan Mevsimi. Benim mevsimim...

    YanıtlaSil
  51. bu nasıl bısey yaaa gözümde o kız ağlayan ben:(içim gitti içim baba yüreğide bir güzel...ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  52. Vim dar uma olhadinha no seu blog,adorei suas postagens,e agradecer por estar seguindo o meu,Tudo de bom pra vc!
    moro em Roseira,São Paulo ,Brasil

    YanıtlaSil
  53. bu bir yazı mı yoksa anı mı ?

    YanıtlaSil
  54. Sevgili Naninin Günlüğü buda bir nevi Vuslatın günlüğü. Canımsın sevgiler benden sana..

    YanıtlaSil
  55. Cássia Thomaz Welcome my Blog's.Please read my ''Mevlana..''page. Have a nice weekend.

    YanıtlaSil
  56. Sevgili kibritçi kız: bu bir anı.
    Anılar anılar beni derinden yaraladılar..

    YanıtlaSil
  57. Yazınız beni çok duygulandırdı Sevgili Vuslat,çok şey buldum kendimden.teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız beni mutlu ediyor.. Ziyaretiniz için teşekkürlerimle. Sevgilerimle..