28 Kasım 2013

ŞİMDİ SIRA BENDE.. BEN; SÜSLÜ AŞURE...


Süs Malzemeleri: Acısı çıkarılıp şekerli suda kaynatılmış portakal kabuğu, sıcak suda bekletilip yumşatılmış kuş üzümü, dolmalık fıstık, sarı üzüm, kuru kayısı, kuru incir, çekilmiş şam fıstığı, file badem, tane badem, hindistan cevizi, kavrulmuş susam, tarçın, çörek otu, iri parçalanmış ceviz içi, iri kıyılmış fındık, birkaç tane karanfil.


Bu kadar süslenmeye ben bile güzel olurdum ya, şimdi konumuz bu değil:)) 



Biliyorsunuz Muharrem ayının son haftasındayız. Evlerimizde aşureler pişti, konu-komşu, eş-dost bu mis gibi aşureleri yiyerek; hem kendileri için, hem de pişiren için duaları ile berekete vesile oldu inşallah. Kalbimden böyle geçiyor..


Aşure (Muharrem ) ayı bu sene 4 KASIM pazartesi  günü başlıyor, 3-ARALIK salı günü sona eriyor. 30 gün sürecek olan bu mübarek ay senenin ilk ayı olup, müslümanlar için amel defterine yeni bir başlangıç yapmak için kaçırılmayacak bir fırsattır.
Tevbe Sûresi’nin, 36. âyet-i  kerimesin de;
“Muhakkak ki; Allâhü Teâlâ katında ayların sayısı, Cenâb-ı  Hakk'ın kitabında gökleri ve yeri yarattığı günden beri on ikidir. Bunlardan dördü haram olanlardır...” buyrulmuştur.  Bu aylar Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarıdır. Bunlara eşhuru hurum (haram aylar) denilir.

Bu aylarda yapılan isyanın günahı diğerlerinden daha şiddetli, ibadetin sevabı diğerlerinden daha kıymetli olduğundan öbür aylardan daha fazla hürmet edilmesi lâzım gelir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Muharrem ayından bir gün oruç tutan kimseye, bir gününe karşılık otuz günlük sevab vardır.” buyurmuştur. Bir başka hadîs-i şerîfte; “…Ramazan orucundan sonra oruçların en faziletlisi Muharrem ayında tutulan oruçtur.” Buyrulmuştur./Netten alıntı.


Ben de yaklaşık 15lt. ve 5lt.'lik iki büyük tencerede yaptım aşuremi. Aşuremin süslenip püslenip görücüye çıkması uzun sürdü. Eee ne derler ağır toplar sonda sahne alırlar..

İşte benim 'Süslü Aşure'm..


MALZEMELER:

750 gr. buğday, 1,5 su bardağı k.fasulye, 1,5 su bardağı nohut, 1 su bardağı pirinç, 500'er gr. sarı çekirdeksiz üzüm ve kuru kayısı, 400 gr. kuru incir, 3 elma, 1 portakal, 4 su bardağı süt, 2 kilo toz şeker, aldığı kadar su.

Üzerini süslemek için:

Fındık, kuş üzümü, tarçın, badem, ceviz, dolmalık fıstık, ceviz, vs.. (arzunuza kalmış her türlü kuru yemiş, tatlıya yakışan baharatlar).


YAPILIŞI:

-Fasulye, nohut ve buğdayı güzelce yıkayıp ayrı ayrı kaselerde bir gece suda ıslatıp bekletiyoruz.

-Fasulye ve nohutu ayrı ayrı kaplarda haşlıyor ve çıkan kabuklarını ayıklıyoruz.

-Islatmış olduğumuz buğdayı iyice yıkayıp kara suyunu çıkartıyoruz. Geniş bir tencereye üzerini 4-5 parmak geçecek su koyarak kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca 10 dakika sonra altını söndürüp 5-6 dakika dinlendiriyoruz. 

-Tekrar ocağın altını yakıp buğdayı yine kaynatıp, yine dinlendirme işlemini 3 kez yapıyoruz. Bu esnada suyuna bakıp eksilmişse sıcak su ilavesi ile altının tutmamasını sağlıyoruz.

-Ocağın altını üçüncü kez yaktığımızda 2 bardak ılık veya sıcak süt ekliyoruz. Pirinci de bu esnada tencereye ilave ediyoruz.

-Suyu azalmış olabilir. Bu sırada 3-4 bardak sıcak su daha eklememiz gerekiyor ve tencereyi sallayarak karıştırmamız (rivayete göre tencereye kaşık, kepçe vs. bu aşamaya kadar sokulmaz, tencere sallayarak karıştırılırmış).

-Şimdi haşlanmış fasulye ve nohutu ekleyelim. Sürekli karıştıralım.

-Üzümleri yıkayıp ekliyoruz. Malzeme koydukça suyunu da arttırmamız gerekiyor.

-Portakal kabuğunu küp küp doğruyoruz, küçük bir kapta su ile kaynatıp (bu işlemi iki kez su değiştirmek sureti ile tekrarlıyoruz) acı suyunu çıkarıyoruz. Tencereye ekliyoruz.

-Kabukları soyulmuş ve küçük küpler halinde kesilmiş elmaları da ekliyoruz.

-Kalan iki bardak sıcak sütü ilave ediyoruz. Biraz daha karıştırıyoruz.

-Şekeri ekliyoruz (2 kilo şekerden 1 su bardağı ayırırsak tadı daha uygun, insanın içini bayıltmayan bir ölçüde oluyor).

-Şeker eriyince küp küp doğranmış ve sıcak suda yumuşatılmış kuru kayısıları ilave ediyoruz. Gerekirse biraz daha sıcak su koyabiliriz. Dibi tutmasın diye sürekli karıştırıyoruz.

-Küp doğranmış inciri atıp, az su daha ekleyip, bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz.

-Kaselere paylaştırıp, ılımaya bırakıyoruz.

-Aşurelerimiz ılıyıp üzeri kabuk bağladığında kuş üzümü, dolmalık fıstık, fındık, tarçın başta olmak üzere arzumuza göre süslüyoruz.

Bereketi bol olsun, hepimizin hanelerine kısmet yağsın. Afiyet olsun...









Evde Borcam kalmadı, kase, tabak kalmadı. Girdiğin, piştiğin her eve bereket ihsan eyledin mübarek aşure...



Not: 2011/10 Muharrem Oktay Usta tarifinden yararlanılmıştır. Tabii kendi değişikliklerim ile..

45 yorum:

  1. Merhabalar.. Aşureyi çok severim.... Ama sütlü hiç yememiştim. Öğrenmiş oldum.. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Tülay hanım, beğenmenize sevindim.. Sevgilerimle..

      Sil
  2. Ellerinize sağlık, Allah kabul etsin.. Sıcak sıcak yemesi ne güzel olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve telvem teşekkür ederim beğenmene mutlu oldum. Sevgilerimle..

      Sil
  3. Allah c.c. kabul buyursun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin cümlemizin niyetlerini, ibadetlerini Yolcum. teşekkür ederim. Sevgilerimle.

      Sil
  4. Allah kabul etsin, gerçekten güzel süslenmişler, afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mehtapcım.Beğenmene çok sevindim.Sevgilerimle..

      Sil
  5. Senin asuren benimkini dover:)) benim kendi usulum kendime gore yaptigim tarifi bile olmayan asurem var:) sutlu hic denemedim, Nilgun inkidede sutlu idi, farkli bir tat oluyordur sanirim....nefis goruntu (bu arada sen suslenmedende cok guzelsin biliyorum:)) ellerine saglik afiyetler olmustur coktan..
    bereketi bol olsun, sevgiler dedim, sarildimm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dövmez dövmez, kıyamaz:))) Ellerine sağlık seninki ve pişiren herkesin ki çok güzel olmuştur eminim..Hepimizin ellerine sağlık canım benim..Sevgiyle sarıldım..

      Sil
  6. Kuzum:)) Gerçekten ağır toplar, sahneyi son alanlardır bilirim:) Harika olmuş, ellerine sağlık. Her bir kaşığı, hanene, tadanların hanelerine, binlerce kaşık olarak dönsün inşallah. Allah hepimizi senesine yetiştirsin diyorum ve bir kase araklıyorum:)) Kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Nilgüncüm cümlemizin haneleri bereket dolar inşallah.. Seninde ellerine sağlık arkadaşım. Canım benim. Bir tas değil bin tas feda olsun sana..Sevgilerimle..

      Sil
  7. Şahane görünüyor Vuslatım :) bizde daha yapamadık ve ablam Salı gününe kadar vaktimiz var yoksa zamanı geçiyor dedi. Senin tarifi ona bir göstereyim.
    Allah kabul etsin canım benim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslım canım benim yaparsınız inşallah. Biraz meşakatli ama yapmak çok zevkli, ikrama hazırlamak çok zevkli.. Afiyet olsun bereketli olsun. sevgiyle sarıldım sana canım Aslım..

      Sil
  8. Vuslatcığım eline emeğine sağlık canım çok harika gözüküyor. Bu sene ben yapmadım. Komşulardan gelenlerle idare ettik..Valla senin aşurene de yok demem..
    Allah kabul etsin canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh Hanifem yakın olaydık da doya doya yedireydim sana. Ne iyi olurdu..Canım benim beğenmene çok sevindim. Sevgilerimle, bereketli günlerin olsun..

      Sil
  9. Merhabalar Vuslat.

    Yazınızın başlığından aşure yapmanın ve dağıtmanın sırasının kendinize geldiğini anladım ve hazırladığınız süslü aşurenizde kullandığınız malzemeler ile kendi tarzınıza göre yaptığınız aşurenin de tadına bakmış oldum. Elinize, emeğinize sağlık çok güzeldi. Cenab-ı Hakk, hazırladığınız ve dağıttığınız aşurenizi indinde kabul ve makbul eylesin.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize ve güzel sözlerinize teşekkür ederim Recep bey, cümlemizin niyetleri, ibadetleri kabul olsun inşallah. Saygılarımla..

      Sil
  10. Allah Kabul etsin Vuslatcim. Sutlu bende hic yemedim. Emel arkadasimizin tarifsiz marifsiz diye soyledigi asuresi de cok guzeldi. Evde hepsini ben yedim. Yapip dagitan herkesin ellerine saglik. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şulem sen iste ben yapar yediririm sana, ama gelmen gerek.. İnşallah bir dahaki gelişine:)) Teşekkür ederim beğenilerine..Sevgilerimle canım benim..

      Sil
  11. ellerin dert görmesin ablacımm.
    rabbimm niyetlrimizi kabul eylesin..
    nicelerine kavuşalım inşallahh..
    özlendinn,uğrayamadım ama,heepp aklımdasın..;)
    muhabbetle cann...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ayşegülcüm. Beğenmene çok sevindim. Görüşmek üzere tekrar mübarek olsun Muharrem ayın..

      Sil
  12. allam ya doyasıya aşure yedim valla bu ay.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banada gel bir gece ansızın..istediğin her şeyi pişireyim sana, üstüne de bir kase aşure...:))

      Sil
  13. Nefis olmuş . Allah kabul etsin , bereketi bol olsun .
    Çok öptüm canım benim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepcim beğenmene çok sevindim, gel birlikte karşılıklı yiyelim:)). Sevgilerimle canım..

      Sil
  14. Allah kabul etsın.ne kadar suslu olmus gercekten.ellerıne saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim özgür tatlar. Beğenmene çok mutlu oldum.. Sevgilerimle..

      Sil
  15. Allah kabul etsin yağmur yüreklim,afiyet bal olmuştur inşAllah ... sevgilerimle öpüyorummm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuğum, canım beğenmene sevindim. Birlikte yiyebilseydik daha hoş olurdu ama:)) Neyse bir dahaki sefere inşallah.. Sevgilerimle canım benim. ss

      Sil
  16. Geç oldu ama öz oldu derler ya sizin aşure de öyle. İnanılmaz görüntüler. Zaten malzemeler de ço güzel. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah İlhan bey beğenmenize sevindim: İnanın tadı da harika oldu..Ölçüler cuk tuttu.. Selam ve saygılarımla..

      Sil
  17. mmm nefis mi nefis , süslü mü süslü bir aşure varmış burada hem de sütlü:)Ellerine sağlık canım..Ben de sütlü yapıyorum aşureyi ..Allah kabul etsin . bereketli olsun inşallah..Sevgilerimi yolluyorum sana:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepcim teşekkür ederim, beğenmene çok sevindim. Seninde ellerine sağlık, cümlemizin haneleri bereketli olur inşallah.. Sevgilerimle..

      Sil
  18. Ellerine emeklerine saglık abla, Allah kabul etsin..
    Bu arada ufak bir not sen zaten güzelsin ;)

    YanıtlaSil
  19. Eline sağlık Ablacım, Allah kabul etsin. Tadına bakmak istiyorum ama ben :)

    YanıtlaSil
  20. Her şeyin farklı, aşuren de süslü olur tabi senin :) Allah kabul etsin Vuslatımmm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın yaaa..Sensin özel ve güzel olan AHU'm :*

      Sil
  21. Allah kabul etsin, görüntü enfes :) Ellerine sağlık ablacım, eminim tadı da enfestir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yalan söyliyeyim hakikaten güzeldi ablacım:)). Afiyet bal olsun tatlım. Sevgilerimle..

      Sil
  22. Anladim... ben uzun zaman yokmusum buralarda bunu bile kaçirmisim ... Vuslat ablamin asuresini yemeden ben buradan bir milim bile ayrilmaaaaam!!!!! banane banane!!!! ;) opuyorum seni kocaman ! eminim nefistir goruntu harika çunki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabağındakiler bitmeden gitmek yokkkkkkkkkkkk!!!! :)))
      Afiyet bal olsun Eda'mmmm.

      Sil
  23. eline sağlık ablacım Rabbim kabul etsin senin elinden yemek çok güzel olur:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah cümlemizin hanesine bereket versin inşallahhhh. Amin Ayşe!mmm. Sevgilerimle kardeşim..

      Sil

Yorumlarınız beni mutlu ediyor.. Ziyaretiniz için teşekkürlerimle. Sevgilerimle..