19 Temmuz 2013

BİR FOTOĞRAF. HATIRLATTIĞI BİR RÜYA VE MÜBAREK OLSUN RAMAZAN AYININ 2. CUMASI HEPİMİZE...





İnternette dolaşırken şu fotoğrafa rastladım. Sonrasında ise taa 1999 yılının yaz aylarında gördüğüm bir rüya geldi aklıma..

O yıllarda oturduğumuz sokağın, ana caddeye göre konumu çok yüksek rakımda. Sokağın bir başından yürümeye başladığımızda, yokuş yukarı çıkan asfalt, daha sonra sol tarafa doğru kavis ile U şeklinde bir başka caddeye kadar uzanan enteresan bir sokak olarak karşımıza çıkıyordu.


  
Sokağın her iki tarafından dik merdivenler ile de caddeye iniliyordu.


O zamanlar çok daha dik, çok daha dar, çok daha kötüydü bu merdivenler.

Allah(cc) hayırlara çıkarsın, rüyamda aynı bunun gibi yerden gökyüzüne değiyormuş gibi kıvrıla kıvrıla yükseliyordu merdivenler.

En üstteki basamağı bulutlar sarmış, kar gibi bulutların arasında gelin telinden çizilmiş iki camii.


  
İki minare arasında ise mahya gibi duran şöyle bir yazı vardı:




LA İLAHE İLLALLAH

Ben sürekli merdivenleri çıkıyordum. Daha ortasındaydım merdivenlerin. Her basamakta simli gelin teli ile yazılmış yazıya, çizilmiş minare şekline bakarak ağır ağır çıkıyordum merdivenleri..

Orta kısım bir türlü bitmedi. Yanıma birden manevi oğlum dediğim Murat Ç. geldi (Prof.Dr.Murat Ç...../Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimci). Sessizce beni izliyordu. Bir basamak daha, bir basamak daha dedi sadece.



Minarelerin her ikisinin tepesindeki Hilaller/Paratonerler bulutlara değiyordu. Ben bir türlü son basamağa erişemedim, bir türlü bulutlara değemedim. Ama yorulsam da, nefes nefese kalsam da usul usul hep çıktım o dik merdivenleri.

Sabah ezanının o ulvi sesi ile uyandım..Rüya görmüştüm. Güzel bir rüya. Değerli bir rüya..

Allahcc'ım hayırlara çıkarsın..



Dediğim gibi şu anime fotoğrafı görünce yıllar sonra şu mübarek Cuma saatinde bu rüyamı hatırladım. Cümlemizin rüyaları da, duaları da hayır ile sonuçlansın inşallah..

Hayırlı cumalar dilerim..





"Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı cuma günüdür. O gün Allah Adem’i yaratmıştır. Adem o gün cennete konulmuş ve yine o gün cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet cuma gününden başka bir gün kopmayacaktır." (Tirmizi)
"Allah bizden öncekileri cumadan şaşırttı. Yahudilerin özel günü cumartesi, Hıristiyanların ki ise pazar oldu. Derken Allah bizi dünyaya getirdi ve bize cuma gününü gösterdi. Böylece cuma, cumartesi ve pazar günleri ibadet günü ilan edilmiş oldu. İşte bu şekilde onlar kıyamet günü bizim peşimizden geleceklerdir. Bizler en son gelen dünyalılarız. Kıyamet günü en başta gelen bizler olacağız. Herkesten önce lehine hüküm verilen bizler olacağız." (Müslim)
Peygamberimiz (sav)’in cuma günü ile ilgili tavsiyeleri
-Hz. Peygamber (sav)’e çokça salavat getirmek:
Resulullah şöyle buyurmuştur. "Cuma günü ve cuma gecesi bana çokça salavat getirin." (Beyhaki)
Peygamberimiz (sav)’in ümmeti dünya ve ahirette hangi hayra sahip olmuşlarsa O’nun sayesinde sahip olmuşlardır. Allah O’nun yüzü suyu hürmetine hem dünya, hem ahiret saadetini onlara bahşetmiştir. O halde O’nun birazcık olsun hakkını ödeyebilmek için cuma günü ve gecesi O’na çokça salavat getirmeliyiz.
-CUMA NAMAZI VE MÜSLÜMANLARIN BİRARAYA TOPLANMASI:
Cuma namazı, özgür, sağlıklı ve ergenlik çağını aşmış bütün erkeklere farzdır. Resulullah (sav)’ın ve dört halifenin zamanında cuma namazı, Müslümanların biraraya geldiği toplantı niteliğindeydi. Fakat daha sonra bu özelliğini kaybetti. Ebu Davud ve Tirmizi’de geçen bir hadiste Resulullah Efendimiz, "Kim üç cuma namazını önemsemediğinden dolayı terkederse Allah onun kalbini mühürler" (Tirmizi) buyuruyor. Kıyamet günü cennet halkının Allah’a yakınlığı Cuma namazlarına erken gelişleri ve imama olan yakınlığı ile ölçülecektir.
CUMA GÜNÜ GUSLETMEK:
Peygamberimiz Cuma namazına gelecek olan müminlerin bir gece önceden gusletmek suretiyle yıkanarak namaza gelmelerini emretmiştir. İslam alimleri, temizlenme ihtiyacı olan kişinin namazdan önce gusletmesinin vacip olduğu konusunda görüş belirtmiştir.
GÜZEL KOKU SÜRMEK:
Resulullah (sav) Cuma günleri güzel kokular sürmeye her zamankinden daha fazla dikkat etmiştir. O gün koku sürmek haftanın diğer günleri koku sürmekten daha faziletlidir.
Resulullah Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur:
Bir kimse Cuma günü gusleder, varsa güzel koku sürünüyor, en güzel elbisesini giyer de vakarlı ve ağırbaşlı bir şekilde camiye gider, kimseye eziyet vermezse ve imamın minbere çıkmasından itibaren hiç konuşmazsa iki cuma arasındaki günahları için kefaret olur.
NAMAZA ERKEN GİTMEK:
Resullulah (sav)’ın sağlığında müminler, cuma namazına ellerinden geldiğince erken gelirler ve gelmeyenlerin sorunları araştırılırdı. Gelenlerin ise sıkıntısı olup olmadığı sorulur, sıkıntısı olanın sıkıntısına çare bulunurdu.
HUTBE DİNLEMENİN ADABI:
Resulullah Efendimiz (sav), imam minbere çıkıncaya kadar namaz kılınması, Kuran okunması ve ibadetle meşgul olmasını tavsiye etmiştir. İmam hutbeye çıkınca ise işiten kimseye susmak farzdır. Yanında konuşanı uyarması durumunda cuma sevabını alamaz.
Resulullah (sav)’ın günümüze ulaşan bir hutbesi:
Ey insanlar! Ölmeden önce Allah’a tevbe ediniz. Meşgul olmadan önce hayırlı ameller işlemeye hız veriniz. Rabbiniz’le aranızdaki bağları O’nu çok zikretmek suretiyle, gizli ve aşikar sadaka vermek suretiyle güçlendiriniz. Hem böylece mükafat alır, övülür, rızıklandırılırsınız.
Bilesiniz ki Allahu Teala, şu makamımda şu ayımda, şu yılımda kıyamete kadar cuma namazınızı üzerinize farz kılmıştır. Bir kimse başında zalim olmayan bir devlet başkanı olduğu halde cumayı kılmaya imkan bulup da inkar ettiğinden yahut hafife aldığından dolayı ben hayattayken yahut ölümümden sonra terkeder kılmazsa, Allah iki yakasını biraraya getirmesin, işinde bereket vermesin. Dikkat ediniz! Tevbe edinceye kadar böyle bir kimsenin kıldığı namaz namaz değildir, aldığı abdest abdest değildir, tuttuğu oruç oruç değil, verdiği zekat zekat değil, yaptığı hac hac değildir! O’na bereket de yoktur. Şayet tevbe ederse Allah tevbelerini kabul eder. (İbn-i Mace)

Kaynak: http://www.kuranvehadis.com  



Mucize..

21 yorum:

  1. Allah dualarımızı kabul etsin, hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol Gamzecim. Cümlemizin duaları kabul olsun inşallah. Sevgilerimle..

      Sil
  2. Ne güzel bir rüya. :) Tüm dileklerin ve isteklerin yerine gelsin inşallah. Rüyaların ne zaman gerçekleşeceği belli olmaz! Bunu hatırladığına göre, belki şu anki zaman doğru zamandır. Kocaman sevgiler sana:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Nilgüncüm, cümlemizin duaları kabul olur inşallah.. Sevgilerimle..

      Sil

  3. Bazı rüyalar haber verici rüyadır derler!
    Hayır olsun inşallah:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Destiny'mmm canım inşallah cümlemizin duaları kabul olur..

      Sil
  4. Canım rüyan da güzel bir rüya, Rabbim hayırlara vesile kılsın. Cuma günü ile ilgili verdiğin faydalı bilgilerden dolayı Rabbim senden razı olsun. Gönlünden geçen tüm dilek, istek ve dualarını kabul buyursun inşaallah..
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Hanifemm, cümlemizin duaları kabul olur inşallah..Sevgilerimle..

      Sil
  5. Hayrolsun ablacim.
    Hepimizin cumsi hayirli olsun.
    Evet ablacim oglum istanbulda okuyor rabbim basarmayi nasip etsin okulu zor bogazici üniversitesinde kizimda kazanir insallah hayirlisi ile rabbim hepimize güzel yazilar yazsin amin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canım benim cümlemizin duaları kabul olur inşallah. Yavrucuğunada başarılar dilerim. Darısı kızına inşallah..Sevgilerimle..

      Sil
  6. Güzel rüyaymış. Ama bişi vardır biliyo musun, anlatırsan bir daha bu tarz rüyalar görmezmişsin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstünden çoook uzun yıllar geçti diye anlattım. Dilerim tüm güzel hayırlı rüyalarımızda dualarımız da gerçekleşir.. Sevgilerimle..

      Sil
  7. innaatayna sübaneke dinimiz amin.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar mı..:( İyi bir eğitime ihtiyaç duyarsan bende katılırım yanına gider öğreniriz gerisini ne dersin?. Benimde çok eksiğim var:(

      Sil
    2. fırat var ya o böle konuşuyor.
      nette bak fırat karikatürleri.
      :)
      blogumda da koyuyom sürekli fotolarını.
      :)

      Sil
  8. Ne kadar güzel bir rüya Vuslatım çok anlamlı. Ben biri bir rüyasını anlatınca hep derimki Hayır Olsun. Allah hayır etsin canım benim...
    Cuma günlerini bende gerçekten çok seviyorum huzur dolu bir gün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Aslım dilerim cümlemizin güzel duaları rüyaları gerçekleşir. Sevgilerimle ..

      Sil
  9. Canım Rabbim hayırlara çıkartsın rüyanı çok güzel bir rüyaymış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol macidem. Cümlemizin duaları kabul olur inşallah..Sevgilerimle..

      Sil
  10. Çok güzel bir rüya ablacım. Canımsın sen benim :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız beni mutlu ediyor.. Ziyaretiniz için teşekkürlerimle. Sevgilerimle..