20 Mart 2012

İŞTE O DÜNLER, GEÇMİŞTE KALAN GÜNLER..-12


Körfezin Dördüzleri.. -12



Sen bir incisin İzmir'im
Renklerden bir bulut körfezin
la la la..
Konak'tan Karşıyaka'ya
Kalkar vapurlar gün boyunca
Sen bir incisin İzmir'im
Renklerden bir bulutsun körfezim...

Ablamların el öpme yemeğinin üstünden ne kadar zaman geçti bilmiyorum. Bugün güzel geçecek bunu biliyorum, bunu hissediyorum. Erkenden kalktık. Birçok komşu birleşip Gülseren ablalara gideceğiz. Nermin'le Nesrin'i özledim. Gülseren ablayı özledim. Belki Vecdi Beylerde kalan Şadiye hanım teyze de gelir, onu da Derya'yı da özledim.
Komşular ikindiden sonra evlerine dönecekler, biz akşam yemeğine kalacağız. Çünkü Babamda gelecek evin erkekleri ile birlikte. 
Annem güzelce giydirdi beni. Çoğu zaman kızıyor, hırsını alamıyor, çimdikliyor fakat gezmeye giderken de özen gösteriyor tertemiz giydiriyor, saçımı tarıyor, başkalarının yanında hiç bağırmıyor bana. Aslında kızmasına da gerek yok. Şimşek gibi bakışları bana anlatması gereken şeyleri fazlasıyla anlatıyor zaten. Küçüğüm, daha çok küçüğüm ama annemin bakışlarının, ses tonunun ne demek istediğini hemen anlıyorum; otur, yerinden kalkma, etrafı karıştırma, ses çıkarma, verilenleri dökmeden ye, lafa karışma...Bütün anneler böyle. Yaramazlık yapan, söz dinlemeyen çocuğa kızılır bu çok doğal. Terbiye için şart. Şartmış!..


Kemeraltı'na çıkan sokaklarda yürüyoruz konu-komşu, çoluk-çocuk. Peraja ve Aktaş kolonyalarının satıldığı o mis kokulu binanın önünden geçiyoruz.



Gizli çiçek, tütün, beyaz zambak, altındamlası, yasemen, limon... Birçok koku birbirine karışmış, birinin kokusu diğerini bastırmış.

Komşulardan biri: hadi çabuk yürüyün hanımlar vapuru kaçırmayalım diye ikaz edince, Kemeraltı'nın kalabalığına karışıverdik bir anda. Birbirimizi göz hapsinde tutarak tabiki.. 


Vapur yanaşmak üzere, bizimse çok az kaldı iskeleye varmamıza. Kemeraltı'nın çıkışındayız. O yanaşana kadar karşıdan karşıya geçeriz. Bir kişi erken gidip hepimize bilet almış. İskelenin binme bölümünün kapıları açıldığında tam kadro iskeledeyiz, yetiştik.. Vapura bindik, ikinci mevkide yerlerimizi aldık.


Alaybey nazlı nazlı demir aldı. Halatlar çözüldü. Herkes yerleşme telaşında. İyi yerleri de kapma. Cam kenarı benim, cam kenarı benim. Cam kenarlarının hiçbiri benim değil, çocukları için kapan annelerin. Benim değil.
Sağlık olsun. Bende başka zaman otururum cam kenarına. Annem bana cam kenarını ayırır, yada dışarda otururuz kimbilir.
Biz hareket ettik, BERGAMA yanaşmak üzere.



Pasaport'a uğradı bizim Alaybey. Pasaport; birçok vapur ve teknenin yan yana bağlandığı bir liman ve yolcu iskelesi. Pasaport'tan hareket edince biletçi dolaşmaya başladı. Çünkü başka uğrayacağı iskele olmayacak. Herkesin biletine bakıyor, gidiş dönüş biletlerinin ortalarını elindeki aletle delip geri veriyor, tek gidiş biletlerini ise yırtıp atıyor.


Okuma yazma bilen çocuklardan duyuyorum vapur adlarını. Alaybey bindiğimiz vapurun adı. Biz kalkarken gelen Bergama. Bergama'nın ismine; Sur, Efes ve Selçuk vapurları ile birlikte  'Körfez Dördüzleri'nden denirmiş. Ayrıca Bayraklı, Dokuz Eylül ve Karşıyaka vapurlarıda varmış.
Hepsinin adını aklıma yazdım. Her vapura bindiğimde adını soracağım anneme, babama veya herhangi birine. Böylece vapur isimleri nasıl yazılır öğreneceğim, bir  dahada kimseye sormadan okuyacağım.


Yolu yarıladık. Denizi, denizi, deniz yolunu yarıladık. Konak-Karşıyaka arasında tam ortasındayız Körfezin. Deniz çok muhteşem görünüyor. Taa kıyıda martılar, daha orta kısımda karabataklar. Köpükler bembeyaz ve köpükten dilek tutmaca oynuyor çocuklar. Bende biraz daha büyüyünce oynarım.
Köpük tutmaca ha; bende içimden tutayım dileklerimi, kendi kendime.
Aaa oldumu ya, oldumu şimdi. Daha hiç dilek tutamadan geldik Karşıyaka'ya. Boşver bidaha ki sefere oynarım bende..
Vapur yanaşırken çok sallanıyor. Iııı korktum. Halatları attı biletçi, iskelede görevli biri yakaladı. Kocaman halat bağlama demirlerine geçirdi. Herkes ayakta, sırayla iniliyormuş. 


Karşıyaka'dayız.
Buraya daha önce geldikmi?, vapura daha önce bindimmi? bilmiyorum. Hatırlamıyorum. 
Ama Karşıyaka'yı sevdim hemen. Vapuru sevdim. Martıları sevdim.Mavi-beyaz gökyüzünü sevdim. Dalgaları da sevdim, bembeyaz köpükleri de.
Bu gün güzel geçecek, biliyorum. Hissediyorum. 
Ben sevmeyi de biliyorum,
Sevilmek de istiyorum...   

33 yorum:

  1. Belo post...Espectacular....
    Cumprimwentos

    YanıtlaSil
  2. O kadar güzel anlatıyorsun ki , ben de vapur yolculuğunda sanki sizinleydim , gördün mü beni?

    Bugün küçük kız için güzel geçsin artık diyorum , devamını merakla bekliyorum canım , sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Taaa yüreğimin derinliklerinde yanımdaydın beni sevdiğini söyledin Zeynepcim. teşekkür ederim.Öptüm.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar,

    Hatıralarınızı okurken; denizi olan yerleşim yerlerinde yaşamanın bir ayrıcalık olduğunu, bunun bir Allah'ın lütfu olduğunu ve kıymetini bilmek gerekir diye düşünüyorum.

    İzmir'li olmak ve İzmir'de yaşamak çok güzel. İnsanın anıları da, hatıraları da İzmir gibi güzel oluyor.

    Bu güzel paylaşımlarınızdan dolayı teşekkürlerimi sunarım.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkür ederim Recep bey sizin kadar ince bu nazik yorumunuz için. Saygılar.

    YanıtlaSil
  6. canım yazılarına bayılıyorum harikasın

    YanıtlaSil
  7. harikasın...okurken sanki bende sizinleymişimde suratındaki ifadeyle beynındekileri okuyormuşcasına moda girdim ellerıne sağlık...:)

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel bir şehir şu İzmir... Yaşanılası, hatta ölünesi...

    YanıtlaSil
  9. Bir çocuğun yüreğinden ...Satırları okudukça insan o çocukla o anı yaşıyor. Biraz daha etrafın , gördüklerinin vurucu, aklıda iz bırakıcı tasvirlerini yapın. Yanınızda ki kimi insanların portrelerini çizin. Karakterlerini okuyucunun anlamasını sağlayacak olan portre anlatımına yer verin. Karşıyaka'yı anlatırken önemli özelliklerini kısaca yazın. Misal "kemeraltı", konusunu yazınızda kısaca işleyin. Yani anılarınızı anlatırken anlatımınıza biraz daha renk katacak, okuyucuyu çekecek anlatımlara yer vermeniz, resimler kadar etkili olacaktır. Kuru bir anlatımdan uzak durmaya çalışın. Yani vapura bindik. İyi de o vapurun özellikleri neler? Kısaca yazın. vs. Saygılar. Eleştirimi hoş göreceğinizi umuyorum...

    YanıtlaSil
  10. Bu kadar ayrıntılı hatıralar, unutulmayan duygular, hissettiklerin, hepsi gözlerimin önünde. İyi bir kitap okurken, o hikayenin içine girerim, yaşarım. Anlattıklarınla aynen öyle hissediyorum, seninle ordaydım..

    Bu gün güzel geçicek, geçicek inanıyorum..

    YanıtlaSil
  11. teşekkür ederim melisacım bende senin blogunu ilgilendiren bir yumak mutluluğu yeni bitirdim. Sen geldin aklıma. Sevgiler canımsın.

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler sevgili necla.yada kısaca NANİ. bende seviyorum seni...

    YanıtlaSil
  13. Evet düş kızı evet. ama benim izmir günlerim çooook geçmişde kaldı. sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Tabiki eleştiriniz çok haklı Hüseyin bey. Bütün o dediğiniz ayrıntıları ileriki bölümlere saklıyorum çünkü anıların bu başlangıç bölümü 3 yaşındaki bir çocuk kalbinden daha çok küçük. Ayrıntılı tasvirleri bilmiyor. Zekası ve dikkati bu kadarına yetiyor. Tasvir edemediği şeyleri bulup resmediyor. Ama siz çok haklısınız.biraz daha zorlayalım bakalım küçük yürekden nekadar ve hangi betimlemeler çıkacak. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. teşekkür ederim aslıcım. Evet bu gün güzel geçecek..Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Çok şaşırdım. Sende mi İzmirlisinn :)) Ben de İzmirliyim ve İzmirdeyim ve senin gibi İzmir aşığıyım :) Halet-i Ruhiyenden İzmir Kızı olduğunu anlamam lazımdı zaten :) Çok öpüyorum canım..

    YanıtlaSil
  17. Evet Ahucum hayat bir şehirde başladı bir şehirde büyüdü ve başka bir şehirde devam ediyor. Sevgilerimle . Körfeze selam söyle benden. Vapurlara martılara...

    YanıtlaSil
  18. davet ettin ve geldim Vuslatcım blogunu inceliyorum güzel İzmir imizi ne güzel anlatmışsın

    YanıtlaSil
  19. Hoşgeldin sevdiğim sende beni sevdiğin için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  20. bugünkü yorumlarını yanıtlamıştım.
    okumuşsundur sanırım.
    :)
    psikolojik mim.
    1. kendini seviyor musun?
    2. yapmaktan hoşlandığın şeyler nelerdir?
    3. nefret ettiğin şeyler nelerdir?
    4. hedeflerin nelerdir?
    5. ilham aldığın kişiler kimlerdir?
    6. favori şarkı, film, kitaplar nelerdir?
    7. birinin yazdığı ölüm notunu bulsan ne yapardın (öldükten sonra okuyorsun)?
    8. kendini bir cümle ile anlatsan bu cümle ne olurdu?

    :) görüşürüz.

    YanıtlaSil
  21. Yaaa ama bu sefer çok kısa olmuş ben 13 ü hemen okumak istiyorum merak ediyorum neler olduğunu :(

    YanıtlaSil
  22. bu yazında üzülmemiş sin hüzün yok, buna sevindim heyecanlı ve arkadaşlarını göreceğin için mutlusun, ama korkuyorum devamında üzüleceksin diye bu yüzden buruk bir sevinç şu an benimki si...

    YanıtlaSil
  23. Salişcim çok bekletmeyeceğim seni..Sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Sevgili Rüveyda yorumun için teşekkürler. Yakında anlatacağım devamını...Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  25. bu küçük kız üzülmeyecek bugün eminim. merakla,heycanla bekliyorum

    YanıtlaSil
  26. Teşekürler saklı sesim, saklı isim...

    YanıtlaSil
  27. izmire bahar geldi.. Şu sıralar körfez çok keyifli :)

    YanıtlaSil
  28. Vuslat annem İstanbuldan yanıma geldi ... Senin hikayeni onunlada paylaştım ... Onun geçmişteki anıları canlandı ... Belkide yaşıtsınız ... Çünkü okurken oda bi komşularından buz aldığını söyledi... Artık hikayenin devamını merak eden biri daha var...

    YanıtlaSil
  29. Kolonya dükkanında olmak istedim.

    YanıtlaSil
  30. Birgüntekrar geleceğim dönence o keyifli körfeze..

    YanıtlaSil
  31. Teşekkürler salişcim çok teşekkürler..Annenede selam ve sevgiler. Kocaman öptüm onu..ve seni..

    YanıtlaSil
  32. Sevgili Luck: Gel götüreyim seni gizli bahçeme. Pardon gizli çiçek kolonyacısına..:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız beni mutlu ediyor.. Ziyaretiniz için teşekkürlerimle. Sevgilerimle..