02 Mayıs 2014

BAHAR KLASİĞİ.. FAVA'LI ENGİNAR..İÇİNDE BOL VİTAMİN VAR..




Bir bahar pazar alışveriş sonrası, buluşuruz mutfaklarımızda onunla..

Birçok insan ya hiç pişirmez, ya hiç sevmez. Birçok insan da (özellikle Ege'li ve Güney Marmara'lılar hariç) onsuz bir bahar sofrası düşünemez..

Ben de Ege'de yetişmiş biri olarak, aklımda kalan, bulabildiğim her Ege bölgesi yemeğini yapmaya ve yemeye çalışırım.. Yılar geçti canım İzmir'den ayrılalı. Sadece yıllar değil, koca bir ömür geçti.. Birçok Ege yemeğinin tadını unuttum bile. Seviyor muydum o çocuk yıllarımda, çocukluk zamanlarımda bilmem, hatırlayamadım.. Ancak hatırladıklarımın arasında Fava, İç bakla yemeği, Enginar vs. gibi bahar sebzeleri mutlaka var. Hele taze bakla yaprağı salatası. Ahh! ah, bulsam da yapsam yesem:(

Lafı daha fazla lastiklemeden, karaciğer dostu 'Enginar' ve Fava'nın muhteşem valsini yazmak isterim sizlere. Lezzet uyumu, nefaset, görsel şölen her bir şey var bu ikilide.

MALZEMELER:

6 enginar, 1 tahta kaşık zeytin yağı, tuz, karabiber, bir dilim limon, 2 bardak su.

Fava için: 2 bardak kuru bakla (kabuksuz), 1 orta boy kuru soğan, 1 küçük havuç, 2 tatlı kaşığı toz şeker, yarım su bardağı zeytinyağı, bir tutam dereotu, tuz, yarım limonun suyu. 

YAPILIŞI:

-Enginarları limonlu suda yıkayıp tenceremize alalım.
-1 tahta kaşık zeytin yağı, tuz, karabiber, bir dilim limon, 2 bardak su ile yumuşayıncaya kadar pişirelim.
-Suyunu döküp, soğumaya bırakalım.


-2 bardak kuru baklayı yıkayıp akşamdan ıslatalım.
-Sabah ıslattığımız suyu döküp soğan, havuç, toz şeker, zeytinyağı ve tuzunu atalım ve baklaların üstünü 1 parmak geçecek su ekleyip pişirelim.
-İyice pişmiş bakla, suyunu da çekince el mikseri ile pütürsüz püre kıvamı alana kadar ezelim.
-Bir tutam dereotunu çok ince kıyıp, mikser ile çırpmanın ardından ilk sıcaklığı gitmiş favanın içine atalım (Bu aşamada tahin, öncesinde baklayı haşlama esnasında ise 2 diş sarımsak koyan arkadaşımın tarifini de en kısa zamanda deneyeceğim).
-Birkaç damla içine limon suyu sıkıp, karıştıra karıştıra soğutalım ki üstü kaymak tutmasın (ıslatılmış cam tepsiye de dökebiliriz. Enginarsız yiyecek isek).

-Enginarları servis tabağına dizelim. Dondurma kaşığı veya istediğimiz herhangi bir kaşık ile enginarların üzerine favayı pay edelim. Yarım limondan kalan limon suyu ve birkaç damla zeytinyağını parlaması için üzerine gezdirelim.

Buzdolabında yeteri kadar soğuyunca servis yapalım.

Afiyet olsun..
Şifa olsun.  



Yeteri kadar tembellik yaptım. 
Ara sıra bazı bazı gelsem bile gönlünüz razı değil mi?.
Ders çalışmam lazım..:(
Bu yaştan sonra benim neyime demeden, çalışmam, çalışmam, ömür boyu çalışmam lazım demek (Sakıp Ağa gibi konuştum demi. İlahi Rahmetli ne hoş söylerdi bu cümleyi :)) gerek.

Mutlu, mesut, sağlıklı günler dileği ile..
Ben sizi, siz beni özleyin emi :)

  

26 yorum:

  1. Ellerinize sağlık.Sunumunuz da çok güzel olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. sevgilerimle Gamzeciğim..

      Sil
  2. Bir porsiyon rica etsem:))

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık. Bu arada sunum gerçekten çok hoş... Lezzeti de merak edilecek türden, yapmak gerek hem hafif hem sağlıklı gerçekten. Rahmetli hakikatten hep öyle söylerdi... toprağı bol ulsun..
    Size de güzel ders çalışmalar olsun.. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın çok teşekkür ederim.. Sevgilerimle..

      Sil
  4. Vuslatım ellerine sağlık.:) Döktürmüşsün. Hem fava, hem enginar...Bundan iyisi Şam'da kayısı:) Özletme be güzel arkadaşım, çok uzun kaçma yani:) Sevgiler en kocamanından.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık ablacım. Favayı da enginarı da çok severim ama birlikte denemek hiç aklıma gelmemişti. Denemek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene ve afiyetle ye sevdacığım..Çok öptüm..

      Sil
  6. Merhabalar.

    İç Anadolu'nun insanı birazcık sebze yemeklerine karşı soğuktur. (Kendimden biliyorum.) Çocuklarımızı küçük iken alıştırmak lazım bu zeytinyağlı ve sebze yemeklerine, aksi halde damağa sonradan tanıtmak ve kabullendirmek zor oluyor.

    Fava'lı Enginar yemeğinin görünümü çok güzel, tat ve lezzetinin de görüntüsü kadar çok güzel olduğuna eminim. Tatmak lazım. Belki de damağımız lezzetini kabullenecektir, ama önce beynimize kabullendirmemiz gerekiyor.

    Elinize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey bence mutlaka insanlar sebze ve eti dengeli yemeli. Ne çok sebze, ne çok et..Sağlık için.. Yorumunuz için teşekkür ederim. Saygılarımla..

      Sil
  7. Ablaların gülü nasıl :)))
    Eline sağlık mmmmm nefis sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. Yanıtlar
    1. Ayyy kıyamam sana şekerciğim.. Sanada yaparım ki:)

      Sil
  9. Bugüne kadar hiç tatmadığım bir lezzet olsa gerek. Yemek pişirmeyi ve değişik tatları sevenler için harika bir tarif bu... Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ve tavsiye ederim Hüseyin bey. Saygılarımla..

      Sil
  10. benim damak tadıma pek uzak ama sen yaptın seve seve yiycem mmmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok faydalı çok. Kocaman bir tabak ye hemde..Çok öptüm..

      Sil
  11. İyi ki hatırlattınız ben de geçen sene yapmıştım ve çok sevmiştik. Enginar bolken hemen yapacağım tekrar. Ege otları aslında artık istanbul'da da bulunabiliyor pazarlarda. Hatta Metro markette hepsi var. Ama markete geldiği günü takip etmek gerekiyor çok durunca güzel olmuyor. Bu güzel paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende güzel yorumunuza teşekkür ederim İlhan bey.. Selamlar..

      Sil
  12. oy oyyy hem fava var hem enginar:)Her ikisine de bayılırım ayrı ayrı..Ellerine sağlık canım nefiss tam benlik bir tarif olmuş..Ben payımı alıp kocaman da sevgilerimi bırakıp kaçtım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canımmmm. Afiyetle ye. Çok öptüm seni..

      Sil
  13. hem fava hem enginar ha. yaparım tamam :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız beni mutlu ediyor.. Ziyaretiniz için teşekkürlerimle. Sevgilerimle..