Kaymaklı, elma püreli tabii ki karanfil, tarçın ve cevizli.
Karşınızda: Ayva Güzeli..
Bu günlerde herkesin hayatında kırmızı hakimiyet kazanmış durumda. Kimi yılbaşı kırmızı diyor, kimi kırmızı sofralar süslüyor. Aşkın adı bile kırmızıymış, 'Aşk Kırmızı' diye filmler yapılmış..
Ben de aşığım; ayvanın reçeline, tatlısına, kokusuna, pişmiş ya da pişirilecek her haline..
Bale'ye gidemedim. Biletim yandı. Diş ağrım beni hırpaladı. Dersler! eh iyi işte. Bütçe çalışmaları tam gaz devam etmekte.
Çok sevdiğim bir aileye konuk gitmeliydik. Saygıdeğer bir büyüğümüz de gelecekti. Eee tabii eli boş gidilmez. Pasta falan alınır genelde. Ama ben kendim bir şey yapıp götürmek istedim. Huzurlarınızda çok sevdiğim tarifim:))
MALZEMELER:
6 ayva, 3 tatlı elma, 6 çay bardağı toz şeker, 2 çubuk tarçın, 3-5 karanfil tanesi, 1 çay bardağı ceviz içi, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, 1 tahta kaşık toz şeker daha, kaymak, 1 çay kaşığının ucu ile çok az gıda boyası (koymayabilirsiniz) süslemek için bir tutam toz şam fıstığı ve nane yaprakları.
YAPILIŞI:
-Ayvaları yıkayıp kabuklarını soyalım, ortadan ikiye bölelim, çekirdek kısımlarını temizleyip, ortasını çukurlaştıralım, soyduğumuz kabukları ve ayvaları (ayva çekirdeklerini sakın atmayın) limonlu su içine atalım.
-Tüm ayvaları soyup hazırladığımızda, tatlıyı yapacağımız tencerenin altına limonlu sudan çıkarıp tekrar yıkadığımız kabukları, ayva çekirdeklerini ve ayvaları koyalım.
-Her ayvanın içine yarım çay bardağı toz şeker koyalım ve 2 çubuk tarçın ile 3-5 karanfil tanesini de tencereye ekleyip, ayvaların dibini biraz geçecek kadar su koyalım, pişirmeye başlayalım.
-Kaynayınca altını kısalım, kısık ateşte kaynamaya devam etsin.
-Elmalarımızın kabuklarını soyup, çekirdeklerini temizleyelim. Rendenin iri tarafı ile rendeleyelim.
-Rendelenmiş elmaların içine 1 tahta kaşığı toz şeker koyup kısık ateşte yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirelim. Altını kapatmadan önce toz tarçın ve cevizi ekleyip birkaç dakika sonra altını kapatalım.
-Elma püresini bekletmeden ayvalarımızın içine paylaştıralım. Bu aşamada ayvaları bir tepsiye alıp üzerini folyalayıp, bir süre fırına da sürebiliriz ya da benim yaptığım gibi çay kaşığı ucunda gıda boyası ekleyip, tencerede kaynatmaya devam edebilirsiniz..
-Yumaşacık piştiğinde, suyu koyulaşıp kıvam aldığında ve mis kokusunu etrafına saldığında 'Ayva Güzeli'miz hazır demektir..
-Kaymak, toz fıstık ve nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet bal şeker olsun. Yeni yılınız tatlı tatlı geçsin..
Size... |
Eline sağlık. Afiyet, şifa olsun.
YanıtlaSilAmin yolcum yiyen herkese şifa olsun. Bereketli sofralarda buluşmak dileğiyle..
SilGörüntü enfes :) Ben hiç ayva tatlısı yemedim şimdi farkettim bunu da :) Tarif hazır, o zaman ilk fırsatta deneyelim bunu :) Ellerine sağlık ablacım, mis kokusu buralara kadar geldi :)
YanıtlaSilCanım ayva tatlısını yemediysen çok şey kaçırmışsın derim ben. Gel kuzucuğum sana da ikram edeyim. Afiyetle yedireyim.. Yada koş mutfağa başla yapmaya:))) Sevgilerimle sarıldım..
SilMerhabalar.
YanıtlaSilBaşlığınıza bakmadan ilk önce fotoğrafa baktım ve Vuslat herhalde çilekli bir tatlı hazırlamış dedim. Ancak başlığa bakınca fotoğrafta çilek gibi benekli görülenlerin çilek olmadığını ve ayva olduğunu anladım. Hani yapısı ile oynanmış hormonlu çilekler yok mu böyle iri iri, ben onlara benzetmiştim.
Yaptığınız ayva tatlısına da gayet şık ve güzel bir isim vermişsiniz. Elinize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim. Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.
Çok teşekkür ederim beğeninize Recep bey. Saygılarımı sunarım.
SilHarika bir gürüntü süper!:) Elinize sağlık. Öyle hafif bir tatlı ki yeni evli olup denemeye çekinen varsa özellikle hemen denesin bence çok güzel bir lezzet...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim beğenmenize sevindim. Gerçekten denemenizi tavsiye ederim. Sevgilerimle.
SilÇok severim . Hem de kaymaklı , nefis görünüyor . Ellerine sağlık Vuslat 'ım .
YanıtlaSilÇok öpüyorum , sevgiler.
Keşke yanımda olsan, karşılıklı yesek en büyüklerini:)) Teşekkür ederim. Sevgilerimle.
SilYZINIZDAAN KOKUSU GELDİ GÖRÜNTÜSÜ CAN ÇEKTİRDİ BENDE GELİYORUM:)ELLERİNİZE SAĞLIK
YanıtlaSilGel canım benim, sanada yapar yediririm. Beğenmene çoook sevindim..Sevgilerimle..
Silvuslatım dikkat mi etmedim sen mi söyledin ama senin tam olarak görevin nedir kamu kurumundasın ama hı yanılıyor muyum (damdan düşer gibi oldu ama merak ettiğim şeye bak:)
YanıtlaSilNe sen sor ne ben diyeyim gülüm benim..Kocaman kampüsü olan, herkesin çalışmayı arzu ettiği, ama çalışırken şikayet edip, iş çok sorumluluk çok vs.. diye şikayet ettiği bir kurum. Ben bir garip 657'liyim, koltuğumun yok palanı. varım yoğum doğruluktur. hiç de sevmem ben yalanı la la laaa:))
Silçok anladım ya :) ilk aklıma gelen üni. sonra TBMM o lalal llaaa benden de :=D
SilEn sevdiğim meyve tatlılarından biri, bende denedim ama asla böyle olmadı. Hatta kimse yemediği için attım :) gerçi o zaman daha acemiydim şimdi senin tarifinle bir daha denicem Vuslatım. Öyle nefis görünüyorki, kokusunuda tahmin edebiliyorum. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilAslıcım bence sen de çok güzel yapmışsındır eminim istersen bir de bu tarifle dene..Beğenmene çok sevindim. Canımsın teşekkür ederim..
SilEline sağlık. Açıklamalar için ayrıca teşekkürler. Afiyet olsun.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim beğenmenize çok mutlu oldum Hüseyin bey. İyi haftalar:)
SilJosé Ramón selamlar yaratıcılık ve hayal fotoğraflardan mutlu Noeller
YanıtlaSilTeşekkür ederim, sizede mutlu yıllar:))
SilÖncesi çok çok geçmiş olsun canım fena yıpratır insanı diş ağrısı umarım geçmiştir.Ayva tatlında harika olmuş ellerine sağlık. ben hiç elmalı pişirmedim aslında bir de elmalı deneyim hazır tam da ayva zamanındayız tekrardan geçmişler olsun sevgilerimle.
YanıtlaSilMacidecim iyi dileklerin için teşekkür ederim. Daha iyi çektirdim biraz rahatladım..Bakalım sonrası ne olacak..Ayva tatlısını gerçekten denemeni isterim bu harika bir tarif.. İyi seneler dilerim canım benim..
SilAbla bende bunu yapacak yetenek yok, yollasan çok güzel olur :))
YanıtlaSilTamam yaz adresi hemen kargoluyorum:))
SilTeşekkür ederim tatlım.. Sevgilerimle..
Çok güzelll...
YanıtlaSilAyvayı her haliyle çok severim. Çok da iştah açıcı görünüyor. Ellerine sağlık.
Her yer dediğin gibi kırmızı şu sıralar. Çok da güzel görünüyor...
Mutlu yıllar dilerim sanada.
Sevgilerimle...
Mutlu seneler canım, ayvayı yemek böyle tatlı olursa hep yiyelim kilo almayalım canım:)) Sevgilerimle..
SilGecen hafta sonu bir arkadasda yemekdeydik. Ayva tatlisi yapmisti. Kanada da kaymakli ayva tatlisi ne kadar inanilmaz hayra gecti bilemezsin. Ellerine saglik. Sevgiler.
YanıtlaSilCanımmmmm siz Türkiyeye gelince bana uğrayın ben daha neler yaparım size:)) Sevgilerimle.Mutlu yıllar Şuleciğim..
SilVuslat ' ım doğum günün kutlu olsun . İyi ki doğdun , iyi ki varsın .
YanıtlaSilCanım benim seni çoooooook seviyorum .
Kuzummmmmmm unutmadınmı tatlım, canım benim, teşekkür ederim..Bugün biraz daha yaşlandım işte:)) Sevgilerimle sarıldım sana :*
SilOlsada yesem şimdi:)) görüntü muhteşem tadına öyledir eminim ellerine sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilCanım benim teşekkür ederim beğenmene çok sevindim..Sevgilerimle. :))
SilEllerine sağlık ablacım, rengi de tam benim sevdiğim gibi :)
YanıtlaSilSevindim:))
SilCanımsın sevgilerimle..
Oooo bu ne guzel bir sunum ve tatli Boyle:) ellerine saglik,
YanıtlaSil,Vuslatcim Sana ve ailene sevdiklerinizle birlikte saglikli mutlu cook guzel bir 2014 diliyorum. Sevgiyle sarilip opuyorum.
Teşekkür ederim aynı dilekler benden de sana gelsin sevgili arkadaşım...
Silalla alla ayva. hiç alışık olmadığım bi şey ya. kendisini de yemem pişmiş de bilmem reçelini de bilmiyom. bi gün bi uzmanlarla geziyoduk bi ilçede. fırında pişmiş ayva getirdiler. tatlı. bi kere orda gördümdü. böle şeleri de mi oluyormuş.
YanıtlaSil:)
ama ama elma püresi tarçın karanfil ceviz öle severim kiii.
:)
ama kaymak da hiç bilmediğim bişi.
du şu tatlıdan buluyim bi yerde yiyim barik.
bi tane yiyebilirim belki.
sütlü tatlı dışında yiyemiyorum yaaa.
:)))
Bunu yersin ve çok seversin eminim çünkü çooook güsel:)))
SilMuhteşem bir tarif
YanıtlaSilmommyslifetime.blogspot.com
Ayy çok mutlu oldum beğenmenize. Teşekkür ederim..
Sil