Son Sarı Yaprak Düşmediyse Şayet, Yaşamak İçin Hâla Bir Umudunuz Var Demektir..
02 Mayıs 2014
BAHAR KLASİĞİ.. FAVA'LI ENGİNAR..İÇİNDE BOL VİTAMİN VAR..
Bir bahar pazar alışveriş sonrası, buluşuruz mutfaklarımızda onunla..
Birçok insan ya hiç pişirmez, ya hiç sevmez. Birçok insan da (özellikle Ege'li ve Güney Marmara'lılar hariç) onsuz bir bahar sofrası düşünemez..
Ben de Ege'de yetişmiş biri olarak, aklımda kalan, bulabildiğim her Ege bölgesi yemeğini yapmaya ve yemeye çalışırım.. Yılar geçti canım İzmir'den ayrılalı. Sadece yıllar değil, koca bir ömür geçti.. Birçok Ege yemeğinin tadını unuttum bile. Seviyor muydum o çocuk yıllarımda, çocukluk zamanlarımda bilmem, hatırlayamadım.. Ancak hatırladıklarımın arasında Fava, İç bakla yemeği, Enginar vs. gibi bahar sebzeleri mutlaka var. Hele taze bakla yaprağı salatası. Ahh! ah, bulsam da yapsam yesem:(
Lafı daha fazla lastiklemeden, karaciğer dostu 'Enginar' ve Fava'nın muhteşem valsini yazmak isterim sizlere. Lezzet uyumu, nefaset, görsel şölen her bir şey var bu ikilide.
MALZEMELER:
6 enginar, 1 tahta kaşık zeytin yağı, tuz, karabiber, bir dilim limon, 2 bardak su.
Fava için: 2 bardak kuru bakla (kabuksuz), 1 orta boy kuru soğan, 1 küçük havuç, 2 tatlı kaşığı toz şeker, yarım su bardağı zeytinyağı, bir tutam dereotu, tuz, yarım limonun suyu.
YAPILIŞI:
-Enginarları limonlu suda yıkayıp tenceremize alalım.
-1 tahta kaşık zeytin yağı, tuz, karabiber, bir dilim limon, 2 bardak su ile yumuşayıncaya kadar pişirelim.
-Suyunu döküp, soğumaya bırakalım.
-2 bardak kuru baklayı yıkayıp akşamdan ıslatalım.
-Sabah ıslattığımız suyu döküp soğan, havuç, toz şeker, zeytinyağı ve tuzunu atalım ve baklaların üstünü 1 parmak geçecek su ekleyip pişirelim.
-İyice pişmiş bakla, suyunu da çekince el mikseri ile pütürsüz püre kıvamı alana kadar ezelim.
-Bir tutam dereotunu çok ince kıyıp, mikser ile çırpmanın ardından ilk sıcaklığı gitmiş favanın içine atalım (Bu aşamada tahin, öncesinde baklayı haşlama esnasında ise 2 diş sarımsak koyan arkadaşımın tarifini de en kısa zamanda deneyeceğim).
-Birkaç damla içine limon suyu sıkıp, karıştıra karıştıra soğutalım ki üstü kaymak tutmasın (ıslatılmış cam tepsiye de dökebiliriz. Enginarsız yiyecek isek).
-Enginarları servis tabağına dizelim. Dondurma kaşığı veya istediğimiz herhangi bir kaşık ile enginarların üzerine favayı pay edelim. Yarım limondan kalan limon suyu ve birkaç damla zeytinyağını parlaması için üzerine gezdirelim.
Buzdolabında yeteri kadar soğuyunca servis yapalım.
Afiyet olsun..
Şifa olsun.
Yeteri kadar tembellik yaptım.
Ara sıra bazı bazı gelsem bile gönlünüz razı değil mi?.
Ders çalışmam lazım..:(
Bu yaştan sonra benim neyime demeden, çalışmam, çalışmam, ömür boyu çalışmam lazım demek (Sakıp Ağa gibi konuştum demi. İlahi Rahmetli ne hoş söylerdi bu cümleyi :)) gerek.
Mutlu, mesut, sağlıklı günler dileği ile..
Ben sizi, siz beni özleyin emi :)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Ellerinize sağlık.Sunumunuz da çok güzel olmuş...
YanıtlaSilTeşekkür ederim. sevgilerimle Gamzeciğim..
SilBir porsiyon rica etsem:))
YanıtlaSilHepsi senin tatlım:)) Çok öptüm..
SilElinize sağlık. Bu arada sunum gerçekten çok hoş... Lezzeti de merak edilecek türden, yapmak gerek hem hafif hem sağlıklı gerçekten. Rahmetli hakikatten hep öyle söylerdi... toprağı bol ulsun..
YanıtlaSilSize de güzel ders çalışmalar olsun.. Sevgiler.
Canımsın çok teşekkür ederim.. Sevgilerimle..
SilVuslatım ellerine sağlık.:) Döktürmüşsün. Hem fava, hem enginar...Bundan iyisi Şam'da kayısı:) Özletme be güzel arkadaşım, çok uzun kaçma yani:) Sevgiler en kocamanından.
YanıtlaSilCanımmmm <3
SilEllerine sağlık ablacım. Favayı da enginarı da çok severim ama birlikte denemek hiç aklıma gelmemişti. Denemek lazım :)
YanıtlaSilDene ve afiyetle ye sevdacığım..Çok öptüm..
SilMerhabalar.
YanıtlaSilİç Anadolu'nun insanı birazcık sebze yemeklerine karşı soğuktur. (Kendimden biliyorum.) Çocuklarımızı küçük iken alıştırmak lazım bu zeytinyağlı ve sebze yemeklerine, aksi halde damağa sonradan tanıtmak ve kabullendirmek zor oluyor.
Fava'lı Enginar yemeğinin görünümü çok güzel, tat ve lezzetinin de görüntüsü kadar çok güzel olduğuna eminim. Tatmak lazım. Belki de damağımız lezzetini kabullenecektir, ama önce beynimize kabullendirmemiz gerekiyor.
Elinize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
Selam ve dualarımla.
Recep bey bence mutlaka insanlar sebze ve eti dengeli yemeli. Ne çok sebze, ne çok et..Sağlık için.. Yorumunuz için teşekkür ederim. Saygılarımla..
SilAblaların gülü nasıl :)))
YanıtlaSilEline sağlık mmmmm nefis sevgiler:)
Ablammm canım benim.. Sevgilerimle..
Silağzım sulandı:)
YanıtlaSilAyyy kıyamam sana şekerciğim.. Sanada yaparım ki:)
SilBugüne kadar hiç tatmadığım bir lezzet olsa gerek. Yemek pişirmeyi ve değişik tatları sevenler için harika bir tarif bu... Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ve tavsiye ederim Hüseyin bey. Saygılarımla..
Silbenim damak tadıma pek uzak ama sen yaptın seve seve yiycem mmmm
YanıtlaSilÇok faydalı çok. Kocaman bir tabak ye hemde..Çok öptüm..
Silİyi ki hatırlattınız ben de geçen sene yapmıştım ve çok sevmiştik. Enginar bolken hemen yapacağım tekrar. Ege otları aslında artık istanbul'da da bulunabiliyor pazarlarda. Hatta Metro markette hepsi var. Ama markete geldiği günü takip etmek gerekiyor çok durunca güzel olmuyor. Bu güzel paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilbende güzel yorumunuza teşekkür ederim İlhan bey.. Selamlar..
Siloy oyyy hem fava var hem enginar:)Her ikisine de bayılırım ayrı ayrı..Ellerine sağlık canım nefiss tam benlik bir tarif olmuş..Ben payımı alıp kocaman da sevgilerimi bırakıp kaçtım:)
YanıtlaSilcanımmmm. Afiyetle ye. Çok öptüm seni..
Silhem fava hem enginar ha. yaparım tamam :)
YanıtlaSilYaptın mı ?...
Sil